Årsberetning
Porvoo Fællesskabet

Porvoo Fællesskabet

porvoo

Fra Porvoo fællesskabets møde i Porto, hvor den portugisiske journalist Antonio Marujo og den irske ærkebiskop Michael Jackson talte om kirkens stemme i offentlige rum. Foto: Den lusitanske Kirke i Portugal. 

Porvoo Kirkefællesskabet, der er et kirkeligt og teologisk samarbejde mellem 15 anglikanske og lutherske medlemskirker i primært Nordeuropa og på De Britiske Øer, har i 2019 afholdt konsultation om ‘The Voice of the Church in the Public Square’. 

Konsultationen blev afholdt i Porto, Portugal, hvor den lille anglikanske medlemskirke Den Lusitanske Kirke var vært. Trods kirkens numerisk lille størrelse har den et ganske imponerede diakonalt arbejde. Der var også anledning til at møde repræsentanter fra andre kirkesamfund i Portugal. Christina Rygaard Kristiansen, provst i Tønder, deltog i konsultationen i Porto. 

I 2020 afholder fællesskabet sin teologiske konference, der er flagskibet i samarbejdet, og i 2021 fejrer man 25-års jubilæum for samarbejdet i Porvoo, Finland. Porvoo Kirkefællesskabet er et fuldt kirkeligt fællesskab, dvs. at medlemskirkerne er forenet i alter- og prædikestolsfællesskab. Derfor er der ofte en liturgisk ramme for konferencer og konsultationer, hvor man fejrer gudstjeneste og nadver sammen. 

Kirkefællesskabet ledes af et delt formandskab (dvs. to formænd - en luthersk og en anglikansk) to sekretærer (en luthersk og en anglikansk) og kontaktgruppen, bestående af et medlem fra hver medlemskirke, da Porvoo Kirkefællesskabet hverken har noget sekretariat eller ansat personale. Pt. er de seks anglikanske medlemskirker alle en del af The Anglican Communion, og de ni lutherske medlemskirker er alle medlemmer af Det lutherske Verdensforbund. 

Medlem af Porvoo-kontaktgruppen og sekretariatsansvarlig: Thorsten Rørbæk

Læs mere