Fortsæt til hovedindholdet
Nationalt og globalt
Kirkernes Verdensråd
Paven

Kirkernes Verdensråd

Kirkernes Verdensråd (KV) er den kirkeligt set bredeste og mest inkluderende kirkelige paraplyorganisation i verden. Folkekirken har været medlem siden oprettelsen af KV i 1948 og har siden da deltaget aktivt i organisationens udvikling og styrende organer. 

352 medlemskirker

KV har i dag 352 medlemskirker i mere end 120 lande og repræsenterer dermed over 580 millioner kristne i verden, herunder ortodokse, anglikanske, lutherske, reformerte, baptistiske og metodistiske kirker samt en række forenede og uafhængige kirkesamfund. Oprindeligt hørte størstedelen af medlemskirkerne hjemme i Europa og Nordamerika, men i dag, 65 år efter etableringen af KV, finder vi flest medlemskirker i Afrika, Asien, Caribien, Latinamerika, Mellemøsten og Stillehavsområdet.

Forum for refleksion, bøn, samtale og handling

KV er et unikt forum for medlemskirkerne. Her er der plads til fælles refleksioner og samtaler, bønner og handlinger, og det er stedet, hvor forskellige kirkelige traditioner mødes for at udfordre hinanden og arbejde sammen på fælles vidnesbyrd. I denne ånd af gensidige udfordringer og samarbejde kaldes medlemskirkerne til at arbejde for kirkernes enhed i nadverfællesskab, at bestræbe sig på et fælles vidnesbyrd i mission og evangelisering samt at nedbryde barrierer mellem mennesker gennem kirkernes freds- og forsoningsarbejde.

Det danske bidrag

Folkekirkens mellemkirkelige Råd udpeger og sender på vegne af folkekirken deltagere til høringer, konferencer og arbejdsgrupper i KV-regi, ligesom Rådet gennem offentlige arrangementer og publikationer søger at videreformidle materiale udarbejdet af KV ind i en dansk folkekirkelig sammenhæng.

Moderator og generalsekretær

Moderator for Kirkernes Verdensråd er tyske Heinrich Bedford-Strom, der er tidligere biskop i Den evangelisk-lutherske Kirke i Bayern, og som blev valgt på Kirkernes Verdensråds 9. generalforsamling i Karlsruhe, Tyskland i 2022. Generalforsamlingen havde temaet "Christ’s love moves the world to reconciliation and unity".

Jerry Pillay fra Uniting Presbytarian Church in Southern Africa blev valgt til Kirkernes Verdensråds generalsekretær i sommeren 2022. Han afløste norske Olav Fykse Tveit, der nu er ledende biskop i Den norske kirke.

ACT Alliance

Den internationale organisation for kirkeligt udviklingsarbejde og humanitære formål, ACT Alliance, er knyttet tæt sammen med Kirkernes Verdensråd. Organisationen har 150 kirkelige og trosbaserede organisationer som medlemmer, opererer i 125 lande og råder over 30000 medarbejdere. De har fokus på Klima, ligestilling, fred og sikkerhed, migration samt katastrofe- og nødhjælp.

I Folkekirken følger vi løbende med i Kirkernes Verdensråd arbejde, primært gennem Det mellemkirkelige Råds KV-følgegruppe:

KV-følgegruppen:

Thomas Horneman-Thielcke (formand), Lisbeth Damgren, Peter Fischer-Nielsen, Anne Hjul Johannessen (KV Centralkomite), Maria Louise Munkholt Christensen (Commission on Faith and Order), Jørgen Thomsen (Folkekirkens Nødhjælp), Emil Saggau (Danske Kirkers Råd), Ole Lundegaard (Baptistkirken) Christian Alsted (Metodistkirken), Jørgen Thaarup (Metodistkirken) og Magnea Sverrisdottir (Den islandske Folkekirke).

Medlem af KV's centralkomité:

Anne Hjul Johannessen 

Medlem af KV's Fatih and Order-komité:

Maria Louise Munkholt Christensen

Sekretariatsansvarlig:

Thorsten Rørbæk