Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Digitale ressourcer til selvstudie under coronakrisen

For nogen er coronakrisen en særligt travl periode. For andre er det en anledning til faglig fordybelse. Her er en samling af videoer, bøger og artikler, relevant for folk i kirken, der arbejder med integration, global kristendom og mission.

 

Vi planlægger at arrangere online studiegrupper på baggrund af nogle af nedenstående ressourcer, hvor der tilbydes webinarer med faglige oplæg og efterfølgende mulighed for at diskutere artiklerne/foredragene. Hvis du vil høre mere om at være med i sådan en online studiegruppe, eller hvis du har særlige faglige ønsker, så kontakt sekretariatet på sd@interchurch.dk.

 

Foredrag på Youtube

  • The next Christendom: The coming of global Christianity, v/ Philip Jenkins
    https://www.youtube.com/watch?v=dGi-C0p9usg
    Kristendommens globale epicenter er flyttet fra nord til syd. Philip Jenkins’ bog The Next Christendom: The coming of Global Christianity fra 2002 er et standardværk, som beskriver denne nye virkelighed. I dette foredrag udfolder Philip Jenkins hovedpointerne i sin bog og peger på, af der ikke blot er tale om en numerisk ændring men også en forandring i den teologi og kristendomsform, som er ved at blive fremherskende på den globale scene og dermed også i Europa og Danmark.

 

  • The future of Europe: Migration and the process of integration, v/ Paul Scheffer
    https://www.youtube.com/watch?v=71EtZ0bzt0s
    Dette er hovedforedraget ved konferencen “Den nydanske folkekirke”, som Folkekirkens Migrantsamarbejde afholdt på Nyborg Strand i januar 2019. Den hollandske sociolog og migrationsforsker Paul Scheffer argumenterer i sit foredrag for, at for at forstå fænomenet migration til fulde må vi forstå følelsen af tab for både den befolkning der migrerer og for værtsbefolkningen. Desuden præsenterer han en forståelse af integration som en proces i tre stadier: adskillelse, konflikt og tilpasning.

 

  • Hvad er islam? v/ Thomas Hoffmann og Jakob Skovgaard-Petersen
    https://teol.ku.dk/nyheder/nyheder2017/perspektiv-hvad-er-islam/
    Kan islam defineres som en samling religiøse tekster med regler og love, som alle muslimer skal efterleve? Eller giver det mere mening at tale om flere forskellige versioner af islam, som lever side om side, og som er farvet af en lang række forskellige kulturer? I denne udgave af Perspektiv diskuterer islamforskerne Thomas Hoffmann og Jakob Skovgaard-Petersen, hvordan vi skal forstå en verdensreligion som islam.

     

Digitale bøger/artikler 

OBS! Kontakt sekretariatet  på sd@interchurch.dk for at få adgang til teksterne digitalt
  • Mission and Colonialism: Vernacularization and Westernization, v/ Lamin Sanneh
    Den gambiske teolog Lamin Sanneh skrev i 1989 bogen Translating the Message: The Missionary Impact on Culture, som er et standardværk inden for studiet af global kristendom. I bogen peger han på oversætbarhed som et grundlæggende teologisk træk ved kristendommen. Kapitlet Mission and Colonialism behandler særligt det postkoloniale spørgsmål om, hvor vidt kristendommen udgør en åndelig kolonialisering, eller, som Lamin Sanneh argumenterer for, kristendommen i kraft af sin oversætbarhed og drivkraft mod stedliggørelse i stedet virker som en modkraft til kolonialisering.

 

  • Contextual Theology as Theological Imperative, v/ Stephen Bevans
    Al teologi er kontekstuel teologi. Der er ikke én universel forståelse af kristendommen men mange teologier, som er farvet af den enkelte kultur og kontekst. Steven Bevans’ bog Models of Contextual Theology fra 1992 er et standardværk, som behandler dette spørgsmål. Bogens indledende kapitel præsenterer det grundlæggende argument for, hvorfor det ikke blot er en interessant tanke med en teologisk nødvendighed at betragte teologi som et kontekstuelt fænomen.

 

  • Christianity as a world religion, v/ Sebastian Kim og Kirsteen Kim
    Bogen Christianity as a World Religion fra 2008 er også et standardværk inden for studiet af global kristendom. Bogens indledende og afsluttende kapitler præsenterer og besvarer spørgsmålet om, i hvilken forstand kristendommen er en verdensreligion. Kim og Kim argumenterer for, at kristendommen ikke er en verdensreligion med et kulturelt centrum og hierarki, men derimod et græsrodsfænomen med rødder i lokale kulturer, hvilket er en både teologisk nødvendig og empirisk observerbar virkelighed.

 

  • Kristent vidnesbyrd i en multireligiøs verden (Ny Mission 29), v/ Kirkernes Verdensråd, Den Katolske Kirke, Evangelisk Alliance
    https://issuu.com/danishmissioncouncil/docs/ny_mission_29
    Dokumentet Christian witness in a multireligious world – Recommendations for Conduct er et dokument fra 2011 indeholdende en etisk vejledning for kristnes møde med anderledes troende. Det er udfærdiget af Kirkernes Verdensråd, Den Katolske Kirkes pavelige råd for interreligiøs dialog samt Evangelisk Alliance og repræsenterer altså en meget bred vifte af verdens kristne. Dokumentet er oversat til dansk og udgivet i tidsskriftet Ny Mission nr. 29, hvor der også er en række artikler med refleksioner over dokumentets temaer.

 

  • Mission og Migration (Ny Mission 31)
    https://issuu.com/danishmissioncouncil/docs/nymssion_31
    Dette nummer af tidsskriftet Ny Mission sætter fokus på den rolle, som migration spiller i kirken i Danmark i dag. Her præsenteres en række centrale temaer inden for Folkekirkens Migrantsamarbejdes arbejdsområder, fx om migrantmenigheder, om kirkelige organisationers tværkulturelle arbejde, og om migration i kirken i historisk perspektiv. Det afsluttende kapitel er skrevet af koordinator i Folkekirkens Migrantsamarbejde, Søren Dalsgaard, som analyserer den nuværende situation i folkekirken og peger på nogle mulige retninger fremad.

For yderligere online ressourcer se Mogens Mogensens hjemmeside, hvor du kan finde en masse materialer om bl.a. kulturmøde og religionsmøde.

Af Søren Dalsgaard