Fortsæt til hovedindholdet
Nationalt og globalt
Reformatorisk Kirkefællesskab

Reformatorisk kirkefællesskab

Kirkefællesskabet af reformatoriske kirker i Europa (CPCE) består af 94 reformatoriske kirker i Europa, herunder både lutherske, reformerte, unerede og metodistiske kirker i Europa. Kirkefællesskabet blev grundlagt i 1973 og har hovedsæde i Wien. Det formelle navn for Kirkefællesskabet er på engelsk: Community of Protestant Churches in Europe (CPCE).

Leuenbergs arbejde

Siden Leuenbergs start i 1973 har det teologiske studiearbejde og den økumeniske dialog været prioriteret meget højt. I dag arbejdes der også med mere praktisk-kirkelige emner, som fx liturgi og pastoraluddannelse, ligesom Leuenberg er engageret i social-etisk arbejde bl.a. ved en fast repræsentant ved EU's institutioner i Bruxelles. På det seneste har CPCE også arbejdet med hvordan kirker kan tilpasse sig de forandringer der sker i kølvandet på den stigende migration til Europa.

Dansk engagement

Den danske Folkekirke blev medlem af Leuenberg i 2001. Folkekirken er i dag primært engageret i CPCE's teologiske arbejde, hvor der sidder repræsentanter for folkekirken i flere af de forskellige teologiske arbejdsgrupper, bl.a. om præsteuddannelse og om migration. 

Professor Ulla Schmidt er medlem af CPCEs styrende råd.

Nye salmer

Leuenberg Kirkefællesskabet har afholdt en sangkonkurrence. Målet var at få europæiske kirker til at komponere nye reformationssalmer i anledning af reformationsjubilæet. Et dansk bidrag løb af med sejren, nemlig Holger Lissners salme "Når du vil". Men også mange andre af bidragene er værd at nynne med på. Sangene er samlet i dette sanghæfte, "We hymn you", og de er skrevet på bl.a. ungarsk, tysk, engelsk og dansk. Se sangene her. 

40-årsjubilæum 1973-2013

Den reformerte Synode, folkekirken og Metodistkirken fejrede i 2013 40-året for indgåelsen af Leuenberg Konkordien. Læs indlæg fra den økumeniske danske fejring af kirkefællesskabets jubilæum: 

Læs indlæggene fra dagen her:

Rose-Marie Frost-Christensen - et historisk blik mod et Kirkefællesskab

Kurt E Larsen - vigtigheden af europæiske kirkers stemme i Europa

Eberhard Harbsmeiers prædiken ved jubilæumsgudstjenesten