Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Sammen om Østersøen

Kirkelige repræsentanter fra landene omkring Østersøen mødtes i København for at føre fælles regionale økumeniske samtaler og fastholde gode relationer i et område med høj geopolitisk bevågenhed

Biskop emeritus Peter Fischer-Møller deltager i det nordisk-baltiske møde i Theobalt-netværket. Foto: Roskilde Stift. 

Københavns Stift byder i dag repræsentanter for kirker i Østersø-regionen velkommen til den danske hovedstad. Anledningen er konference i Theobalt-netværket med temaet ”The air we breathe and the space we share – a question of reconciliation throughout Creation” og vil koncentrere sig om skabelse, klima og behovet for forsoning.   

Theobalt er et stifts-samarbejde mellem de ortodokse, romersk-katolske og lutherske kirker i landene omkring Østersøen – en fælles regional økumenisk samtale på tværs af kirker i Norden, Baltikum og Østersøen. Theobalt-netværket stiftedes i 1983 i Visby, Gotland, og Visby er grundet sin strategiske placering blevet omdrejningspunkt for netværket. Al administration varetages af Visby stiftskontor i samarbejde med stifterne i medlemskirkerne. Københavns stift er netværkets danske tovholder.

Samtale og relationer

Formålet med netværket er at samarbejde om miljøengagement, teologi og sociale og samfundsmæssige forhold for sammen at bidrage til at skabe en tryggere og bedre fremtid i Østersø-regionen.

Biskop emeritus Peter Fischer-Møller har deltaget i Theobalt-samarbejdet gennem mange år og deltager igen i år. ”Vi skal fastholde og udbygge relationer på tværs af lande og kirkesamfund i Baltikum, så muligheden for samtale - også den kritiske samtale – bevares,” siger Peter Fischer-Møller.

The air we breathe

Sofie Larsen Kure, projektkoordinator for Grøn Kirke, deltager for første gang i en konference i Theobalt netværket og har særligt fokus på det grønne.

”Det er spændende, at vi i nordisk/baltisk regi kan tale om så stort og vigtigt et emne og lade os inspirere af hinanden på kryds og tværs. Jeg arbejder selv med både den praktiske og den teologiske del af det grønne arbejde i kirkerne, og jeg oplever, at det svært for mange at forholde sig til grøn teologi eller økoteologi. Derfor er det særligt vigtigt, at vi igennem Theobalt sammen kan blive klogere på store teologiske emner – og i år altså grøn teologi.,” udtaler Sofie Larsen Kure.