Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Sådan får dåben en større betydning i vores samfund

Nordiske kirker udgiver anbefalinger til styrkelse af dåben

Fotograf: Kristin Lidell.

Dåben er under forandring i Norden. Før var det en tradition at man lod sit barn døbe, men skikke og vaner ændrer sig. I dag vælger færre og færre forældre barnedåb, hvorimod dåb af unge og voksne er i vækst. Med disse forandringer er der brug for at undersøge hvordan dåbspraksis og dåbsliturgi skal se ud fremover, hvis kirke og folk skal følges ad.

Nordisk samarbejde

At forholde sig til et samfund under demografisk, social og kulturel forandring er netop hvad de nordiske lutherske kirker har sat sig for. Ved en netop overstået online konsultation  var 50 praktikere, forskere, kirkeledere fra Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige samlet for at tale om fremtidens dåb. Det var samtidig kulminationen på 2 års tilbundsgående undersøgelser og drøftelser. Gennem dataindsamling og afholdelse af 9 webinarer har kirkerne taget livtag med dåben og gennemdrøftet hvordan man kan styrke dåbens betydning i samfundet og invitere flere mennesker ind i det kirkelige fællesskab.

Resultatet af det nordiske samarbejde er en række anbefalinger om dåb, som foreligger på denne side.

Se anbefalingerne i originalversion på engelsk her

Anbefalingerne handler om hvordan kirker kan arbejde med dåbsteologi, dåbspraksis og dåbsformidling i et samfund der er under forandring.

Til stede ved konsultationen var bl.a. Peter Birch, biskop over Helsingør stift, som peger på nødvendigheden af det nordiske samarbejde og håber, at anbefalingerne vil give anledning til mange folkekirkelige drøftelser om dåb.

„Det nordiske dåbsprojekt viste, at vi trods forskelle i tradition også har meget til fælles og har en fælles udfordring i de nordiske lande, når det gælder dåb. I alle lande er der ændringer i folks forhold til dåben. Derfor kan vi også lære af hinanden. Anbefalingerne understreger, at udfordringerne både handler om kirkelig praksis, teologi og kommunikation. Jeg håber, at anbefalingerne vil blive drøftet i folkekirken – og i den kommende dåbskommission,“ udtaler Peter Birch.

Fællesskab

Han hæfter sig særligt ved anbefaling 11 og 12 som går på, at kirken bør klæde „døbte på til at forstå deres egen dåb som en anledning til at tale om tro“ samt at kirken bør kommunikere "om dåb på en måde der lægger vægt på tilhørsforhold og fællesskab."

Som Peter Birch siger: 
„Anbefalingerne 11 og 12 peger på noget meget væsentligt; dåben repræsenterer en mulighed for at forbinde sig med et fællesskab og en tradition, der rækker ud over den enkeltes liv. Det tror jeg, mange har brug for. Det er vigtigt, at vi får sprog for dåbens betydning i menneskers liv (12). Også her kan drop-in dåb være en værdifuld nyskabelse; jeg tror, det giver anledning til mange livsnære og vigtige samtaler mellem mennesker, at ens ven, nabo, kollega eller onkel vælger at blive døbt,“ udtaler Peter Birch.

Anbefalingerne skal ikke forstås som bindende politikker for de deltagende kirker, men som et oplæg til videre arbejde med, hvordan anbefalingerne kan bruges i de enkelte kirkers egne kontekster og bagland. Kort fortalt kan anbefalingerne bedst forstås som læringspunkter skabt ud fra et fælles studie og kritisk diskussion.

Bibliografi

Endvidere er der udarbejdet en annoteret bibliografi som kan downloades gratis. I bibliografien præsenteres for hver af de nordiske landes kontekster i forhold til dåbsudfordringen samt flere komparative analyser inden for projektets emnefelter.

Se mere på hjemmesiden: www.churchesintimesofchange.org

Kontaktpersoner:

Danmark: Jonas Adelin Jørgensen, Folkekirkens mellemkirkelige Råd, (jaj@interchurch.dk), tlf 61678272

Sverige: Magnus Evertsson (magnus.evertsson@svenskakyrkan.se)

Island: Steinunn Bjornsdottir (steinunn@neskirkja.is)

Finland: Jyri Komulainen (jyri.komulainen@evl.fi)

Norge: Harald Hegstad (harald.hegstad@mf.no)                      

Om Dåb under forandring - projektet

Det nordiske samarbejde "Dåb under forandring" er et pilotprojekt under det større projekt Churches in Times of Change om kirkelig praksis og teologi i Norden i regi af Det lutherske Verdensforbund. Læs mere her: www.churchesintimesofchange.org