Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Reformationen inspirerer til forandring i en krisetid

Hvad betyder reformationen i dag og hvad vil det at sige at være protestant i det 21. århundrede? Det er nogle af de spørgsmål som forskellige reformationsmarkeringer kan sætte i gang. Læs b.la. om hvordan reformationsdagen fejres globalt og hvordan du kan være med

Photo: LWF/Albin Hillert

D. 31. oktober fejres reformationsdagen. Reformationen begyndte, da Martin Luther d. 31 oktober 1517 slog sine 95 teser op på slotskirkedøren i Wittenberg. Det er altså nu 503 år siden, og det store 500-års-jubilæum blev fejret i 2017 ved en fælles luthersk-katolsk markering med fokus på forsoning mellem kirkerne. 

Reformationens tanker spiller stadig en afgørende rolle den dag i dag. Hvordan skal vi forstå reformationens rolle i en krisetid og hvad gør man rundt om i verden for at markere de forskellige Lutherjubilæer? Det kan du læse mere om nedenfor.

Frihed

Det er 500 år siden at Luther skrev sit berømte skrift “ Om et kristenmenneskes frihed”. Dette ikke så lange skrift klarlægger hovedtankerne i reformationen. Det er centralt for at forstå Luthers syn på frihed og fri vilje, om forholdet mellem tro og gerninger og om den diskussion han senere får med Erasmus af Rotterdam. Bliv klogere på Luthers tanker ved at lytte til den nyeste podcast fra Det mellemkirkelige Råd hvor lektor i kirkehistorie ved Københavns Universitet Anna Vind fortæller om Luthers skrift. Lyt med her. 

Reformationen bliver fejret på mange forskellige måder rundt omkring i verden. Det lutherske Verdensforbund har i den anledning udgivet bønner og materiale på forskellige sprog. Formålet er at få kirker på tværs af lande- og sproggrænser til at bede sammen og reflektere over hvad reformationen betyder i vores tid. Materialet består af forskellige bønner og af en læsning fra Johannesevangeliet kap. 15. Læs mere her. 

Det lutherske Verdensforbund inviterer til global bøn på reformationsdagen med overskriften “One Body, One Spirit, One Hope”. Bønnen vil blive ledt af ungdomsafdelingen af Det Lutherske Verdensforbund og unge teologer fra hele verden. Fokus for bønnen vil blandt andet være hvad dåben betyder for vores forhold til Gud. Chad Rimmer, der leder Det lutherske Verdensforbunds afdeling for teologi, mission og retfærdighed fortæller at coronakrisen kan hjælpe os med at forstå reformationen ind i vores tid. Rimmer siger: “Det minder os om at reformationen ikke handler om at kigge tilbage på en historisk begivenhed, men at det handler om at blive ved med at reformere kirken, samfundet og hele verden”. Man kan deltage i bønnen på Zoom og begivenheden vil også blive livestreamet på Facebook. Liturgien vil foregå på engelsk, spansk, fransk og tysk. Læs mere her. 

På reformationsdagen, som jo også er allehelgensaften, holder man i Sverige en national mindehøjtidelighed i anledning af corona-pandemien. Mindehøjtideligheden har interreligiøs repræsentationen, og det er Ærkebiskop Antje Jackelen der forestår tjenesten, som desuden bliver transmitteret på Sveriges TV4. Læs mere her. 

Det Lutherske Verdensforbund vil også løbende lægge små videoer ud på deres facebookside, hvor lutherske præster og lægfolk fra alle dele af verden vil reflektere over hvad det vil sige at være luthersk. 

 

Photo: LWF/S. Gallay

Et andet Luther-jubilæum vi kan se frem til, er i 2021, hvor det er 500 år siden at Luther blev ekskommunikeret fra den katolske kirke. Den katolske kirke og de lutherske kirker står sammen om at fejre dette jubilæum. I den fælles fejring vil et vigtigt emne være hvordan protestanter og katolikker har skabt en positiv økumenisk udvikling i de sidste mange år. Katolikker og protestanter har forpligtet sig at gå fra konflikt til forsoning. D. 25. juni 2021 vil dette fejres med en gudstjeneste i Rom. Læs mere her. 

Dette er led i en økumenisk udvikling, hvor fem kirkeretninger, den katolske kirke, den lutherske kirke, metodistkirken, den anglikanske kirke og den reformerte kirke er gået sammen om en fælleserklæring om retfærdiggørelse: The Joint Declaration on the Doctrine of Justification. Dette dokument genudgives ligeledes i anledning af reformationsdagen.

 

- Skrevet af Niels Nicolajsen Geil