Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Ny tilgang til dåben - hvad med en dåbsskov?

De nordiske samtaler om dåb fortsætter. Trods faldende dåbstal er der stor idérigdom i de nordiske kirker når det handler om nye måder at belyse dåbens betydning

Hvordan kan man kommunikere om dåb på en tidssvarende måde? Det spørgsmål tages op i det næste nordiske webinar om dåb. Foto: folkekirken.dk

I februar 2021 kom der nye tal om folkekirken fra Danmarks Statistik. Her kunne man bemærke, at der var lave dåbstal for 2020. 

Dåbens betydning

I 2020 blev der på landsplan døbt 33.900 mennesker i folkekirken. Det er 6.733 færre dåb end i 2019, hvor der blev døbt 40.633. Selvom året har stået i coronakrisens tegn, er det også en forstærkning af en tendens, der har gjort sig gældende de senere år: Stadigt flere vælger dåben fra.

De faldende dåbstal har fået mange aktører i folkekirken til at reagere. Bl.a. Peter Birch, biskop over Helsingør Stift:

”Coronaepidemien har selvfølgelig haft betydning for det lave tal, men den har også understreget en tendens, der var der i forvejen. Dåben er ikke så selvfølgelig, som den var engang. Det skal vi tage alvorligt. Vi skal styrke vores evne til at formulere dåbens betydning og mening og indgå i samtalen med de nybagte forældre ude i sognene.”

Ikke kun i Helsingør Stift, også mange andre steder rundt om i landet bliver dåben sat på dagsordenen og forskellige tiltag og initiativer dukker op. Når dåben ikke er så selvfølgelig som den har været før i tiden, melder sig spørgsmålet sig om kommunikation. Hvordan formidler man dåben i den brede offentlighed, så dåbens betydning bliver tydeligere for den enkelte?

Nordiske erfaringer

Idérigdommen finder vi også uden for Danmarks grænser. For samme udfordringer med dåb arbejder man med i de øvrige nordiske lande. De lutherske kirker i Norden drøfter i disse måneder de fælles udfordringer i en række webinarer under titlen Baptism in times of change. Samarbejdsprojektet er en måde hvorpå kirkerne i fællesskab kan inspirere hinanden, dele viden og erfaringer og finde nye løsningsmuligheder sammen.

Læs mere om det nordiske dåbsprojekt på denne hjemmeside: churchesintimesofchange.org

D. 10. maj afholdes næste webinar, og her er temaet netop kommunikation og formidling om dåb, og hvordan dåben bliver fremstillet i medierne. Helt konkret vil der på webinaret være oplæg fra Sverige, Island og Norge om nye måder at tale om dåb.

I Lunds stift i Sverige har man arbejdet indgående med dåb de seneste 10 år og med at skabe kirkelige tilbud særligt for børn og familier, og det vil Lena Andersson og Marcel Salinder fortælle nærmere om:

”I vår input utgår vi från de erfarenheter och lärdomar Lunds stift fått under 10 års fördjupat arbete kring dop. Vi kommer att presentera ett kommunikativt perspektiv som utgår från individ och församling.”

I den islandske kirke har man en helt særlig tilgang til dåb – her arbejder man med en idé om dåbsskove. Halldor Reynisson, projektleder I Den islandske Kirke, vil på webinaret fortælle om “Baptism forests”, dåbsskove, hvor familier og medlemmer af menigheden, planter et træ for hvert barn eller voksne der er døbt i kirken. Hvert træ repræsenterer så specifikt den pågældende person. Det hænger sammen med at der er en tiltagende genskovning i Island, hvilket også i en kirkelig og luthersk sammenhæng har en vigtig symbolsk betydning.

I Den norske kirke har dåb ligeledes været fokusområde de seneste år. Ingeborg Dybvig, Det norske Kirkeråds kommunikationschef, fortæller at der er udviklet mange forskellige nye dåbstiltag, både drop in dåb, biografreklamer mm, og det vil hun uddybe på webinaret: 

"Blant annet har vi arbeidet med å finne ut mer om potensielle foreldre, hva de ønsker og hva som hindrer dem i å velge dåp. Dette er gjort for å kunne skreddersy kampanjer i langt større grad enn tidligere. Stadig flere menigheter tilbyr drop-in dåp, det er kjørt en rekke ulike kampanjer på både nasjonalt og lokalt nivå. En by satset for eksempel på kinoreklame, noe som økte antall henvendelser til menighetskontorene. Det er laget flere filmer der foreldre forteller om hvorfor de endte med å velge dåp, selv om kanskje den ene var skeptisk. I tillegg til kampanjer rettet mot befolkningen har vi også arbeidet internt, for å finne ut hvordan vi best tilrettelegger for dåpsgudstjenester. I presentasjonen vil jeg vise eksempler og fortelle mer." fortæller Ingeborg Dybvig.

En teologi til tiden

Sidste webinar i denne forårssæson foregår d. 20. maj. Her handler det om teologi og hvordan dåben kan formuleres i en samtidsteologi. Er frelse og syndsforladelse, som vi forbinder med dåben, noget der resonerer med det moderne menneske? Og hvordan kan vi tale om dåb i en økumenisk sammenhæng. Det er temaet for det sidste webinar d. 20. maj, hvor der vil være oplæg fra bl.a. den svenske professor Anna Karin Hammer, den norske professor Harald Hegstad, den finske professor Pekka Metso og professor Niels Henrik Gregersen, som netop har udgivet det teologiske værk ”Ind i fællesskabet: En samtidsteologi om gudsriget og det evige liv.”

Tilmelding til webinar på denne side