Nyheder
Nyheder

Kvindelig teolog fra Estland skal stå i spidsen for de lutherske kirker

For første gang skal en kvinde være generalsekretær i Det lutherske Verdensforbund, nemlig den erfarne teolog Anne Burghardt

Anne Burghardt, den nyvalgte generalsekretær i Det lutherske Verdensforbund. Foto: Erik Peinar. 

I lørdags var der valg til posten som generalsekretær i Det lutherske Verdensforbund. Valget stod mellem Kenneth Mtata, generalsekretær i Zimbabwes Kirkeråd, og Anne Burghardt, udviklingschef på det teologiske institut i Den estiske lutherske kirke samt kirkelig rådgiver vedrørende internationale og økumeniske relationer.

Valget faldt på Anne Burghardt, og dermed vil hun være den første kvinde samt den første østeuropæer der skal lede Det lutherske Verdensforbund.

Burghardt overtager i november 2021 posten fra chilenske Martin Junge, som har varetaget hvervet de seneste 11 år.

Stor erfaring

Burghardt har et indgående kendskab til Det lutherske Verdensforbund, da hun har arbejdet som LVF’s hovedkontor i Geneve fra 2013 til 2018 som studiesekretær for økumeniske relationer. Desuden har hun været indholdskoordinator ved afholdelsen af såvel 500-års jubilæet for Reformationen samt den 12. Generalforsamling som blev afholdt i Namibia i 2017.

Burghardt har studeret teologi i Estland og i Tyskland og er nu ved at færdiggøre en ph.d. afhandling om liturgi inden for den ortodokse tradition. Desuden har hun de senere år arbejdet på den estiske kirkes teologiske fakultet, hvor et fokusområde har været at styrke den lutherske identitet i den teologiske uddannelse.

De vigtigste prioriteter for Det lutherske Verdensforbund er netop teologisk uddannelse, luthersk identitet og ligestilling, altså at kæmpe for kvindelige teologers ret til ordination. Det er områder, som Anne Burghardt har meget erfaring med.

Dygtig teolog

Biskop Henrik Stubkjær, medlem af LVF’s øverste Råd og formand for LVF’s nødhjælpsorganisation World Service, mener at Anne Burghardt var det helt rigtige valg.

”Jeg glæder mig over valget af Anne Burghardt. Hun er en dygtig teolog. Har været dybt engageret i den økumeniske dialog. Hun kender LVF indefra og får gode skudsmål alle steder fra. Jeg vil glæde mig til samarbejdet og til at indføre vores nye generalsekretær i hele LVF’s humanitære nødhjælpsarbejde i Lutheran World Service. Jeg har siddet med i udvælgelsesudvalget, og Anne Burghardt har gennem hele processen udvist stor viden og overblik og dedikation til den nye opgave som nu venter hende,” fortæller Henrik Stubkjær.