Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Det nordiske samarbejde om trosfrihed styrkes 

Samarbejdet om at fremme tros- og religionsfrihed internationalt er i vækst

Stillbillede fra en video på læringsplatformen om tros- og religionsfrihed, www.forb-learning.org.


Af Jonas Adelin Jørgensen, generalsekretær i Dansk Missionsråd
 

En række nordiske missions- og civilsamfundsorganisationer startede sammen med Dansk Missionsråd, Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling og Folkekirkens mellemkirkelige Råd i 2016 et samarbejde omkring tros- og religionsfrihed. Samarbejdet fik navnet NORFORB, en forkortelse af Nordic Freedom of Religion and Belief. 

Fokus på tros- og religionsfrihed er vigtigt, fordi den internationale udvikling går i retning af mindre tros- og religionsfrihed. Siden år 2000 er pladsen i civilsamfundet blevet mindre gennem indskrænkelse af forsamlingsfrihed, ytringsfrihed og religionsfrihed i en lang række lande.

I 2014 rapporterede Civicus, en international organisation der overvåger udviklingen på civilsamfundsområdet, angreb på disse rettigheder i 96 af verdens lande, ofte under dække af anti-terrorlovgivning. 

Det nordiske samarbejde i NORFORB ønsker at imødegå denne udvikling. En vigtig første indsats for NORFORB har derfor været at lave en samlet læringsplatform for tros- og religionsfrihed - læs mere om læringsplatformen her: wwww.forb-learning.org 

Materialet og videofilm om tros- og religionsfrihed findes nu på flere sprog inklusive dansk, og der kommer løbene mere materiale i de kommende måneder. Siden lanceringen i begyndelsen af året er en lang række internationale organisationer (36 i alt, heriblandt Kirkernes Verdensråd) blevet partnere på læringsplatformen, som således allerede har fået stor international udbredelse. 

Sidste uge tog netværket det næste vigtige skridt, og Stefanus Alliancen, netværkets norske partner, har fået positiv tilbagemelding fra det norske Utenriksdepartementet om en fireårig bevilling på over 11 millioner norske kroner.

Denne store bevilling skal i det nordiske netværk bruges til videreudvikling af læringsressourcerne og til træning i tros- og religionsfrihed som rettighed sammen med en lang række partnere i syd og til at styrke det internationale netværk af ngo’er, forskere og parlamentarikere, som alle arbejder for at fremme tros- og religionsfrihed. 

Viden om tros- og religionsfrihed og træning i hvordan disse rettigheder kan omsættes i aktiviteter, som øger accepten af disse rettigheder, kan gøre pladsen for trængte og forfulgte religiøse minoriteter lidt større. Både i forhold til sociale dynamikker og nationale lovgivninger   

Dansk Missionsråd og Folkekirkens mellemkirkelige Råd ønsker Stefanus Alliancen tillykke med bevillingen, og vi glæder os til samarbejdet omkring tros- og religionsfrihed til glæde og gavn for alle de, som mangler disse basale rettigheder.