Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Et år senere

Sognepræst Olga Kohens bøn i anledning af årsdagen for invasionen af Ukraine

Fredsdue fotograferet af Albin Hillert/WCC. 

 

Kære Gud, Vor himmelske Fader,

Den 24 februar 2022 vendte vi os i fortvivlelse og frygt for fremtiden i bøn til dig, Herre.  Vi bad for fred, vi bad for liv, vi bad for millioner af ukrainere, vi bad om, at krigen snarest skulle høre op.

… et år senere

raser krigen i Ukraine med vold, grusomhed og en styrke der på ingen måde er aftagende, tværtimod.

Et år senere...

Millioner af ukrainere er på flugt. De prøver at skabe en meningsfyldt tilværelse blandt de fremmede sprog, i fremmede lande med en fremmed og usikker fremtid i vente.

Et år senere…

Tusindvis af civile fredelige mennesker som os mister livet, og deres sidste øjeblikke er fyldt med rædsler, af umenneskelige lidelser

Tusindvis af ukrainere blev soldater og døde. De vil aldrig mere se deres hjem, forældre og familier. Skæbnen for mange af dem forbliver ukendt, for rester af deres kroppe ligger i utallige kolde skyttegrave og på øde forbrændte marker i det østlige Ukraine. Tusinder blev krøblinger uden ben og arme.  Deres ungdoms glæde, deres håb og drømme blev tilintetgjort med hundredvis af bombestykker og landminer.

Kære Gud,

Et år senere… Krigen i Ukraine er så tæt på og så langt fra os. For når vi bor i varme huse, har mad, velfærd og fred, er det ikke helt til at begribe, at døden og ødelæggelser er en realitet der ikke er langt væk. Med avancerede våben, med et stort ønske om at bekæmpe hinanden, står vi foran en dyb-dyb kløft. Vi ser ned, og dybden gør os svimmel.

Kære Gud, lad ikke det mørke drage vore sjæle ned der, hvor der ingen vej er tilbage. Vend vores blik mod dig, Herre. Vis os vejen til freden, lad os finde en løsning som kan afslutte denne ugudelighed.

Krigen er ugudelig, fordi mennesker gør fuldstændig det modsatte af det som Herren, Jesus Kristus, har påbudt os at gøre, nemlig at elske hinanden og ikke begå drab. 

Kære Gud, vi beder dig af hjertet, lad vore lande forblive fredelige. Bevar og beskyt ukrainere!

Hvor end krigens rædsler bringer dem hen, lad dem finde ro og et varmt sted at sove.  Væk medmenneskelighed og medlidenhed, så tusinder af krigsinvalider og lidende får hjælp og håb. Tag i favn de omkomnes sjæle og giv trøst til deres pårørende.

Til sidst, beder vi dig om, at lade ukrainerne beholde deres land, så flygtningene kan vende hjem til deres sønner, mænd, brødre og fædre og til det liv de elskede og tabte.   Amen.