Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Konvertitter på sommerlejr: Vi har Jesus til fælles

Der har netop været afholdt sommerlejr i Hillerød for farsitalende flygtninge og indvandrere samt asylansøgere fra Sjælsmark og Sandholm. En god måde at lære om, hvordan man lever som kristen, siger to af deltagerne 

Shaghayegh hjælper med serveringen Farsi Sommerlejren på Luthersk Missions Højskole i Hillerød. Se også billedserien nederst i artiklen. Alle fotos: Lisa Petersen. 

 

Sommertid er højskoletid. Mange af landets højskoler holder sommerkurser, og her er mulighed for at få ny inspiration, spændende foredrag, spise mad sammen og få gode sociale oplevelser. Det samme gør flygtninge og asylansøgere fra Grønnevang Kirke og Apostelkirken. De har netop været på Farsi Sommerlejr på Luthersk Missions Højskole i Hillerød. Sommerlejren, der arrangeres af Internationalt Kristent Center, Grønnevang Kirke og Apostelkirken, bød indenfor til fire dage fyldt med foredrag, bibelstudier, bøn og fællesskab. 200 iranske, kurdiske og afghanske flygtninge og indvandrere, samt asylansøgere fra Udrejsecenter Sjælsmark, var med på sommerlejren. 

Vi har talt med et par af deltagerne om, hvad de har oplevet på sommerlejren, og hvilke tanker det har sat i gang hos dem om tro og kristendom:

 

Naveed, der arbejder som frivillig på Farsi Sommerlejren, er flygtning fra Afghanistan og opholder sig nu i Danmark. Han fortæller, at han er ny troen, og at han er i gang med at lære, hvad det vil sige at være kristen.

I Afghanistan har mange et meget dårligt billede af kristne, fortæller Naveed. 

”Jeg vil gerne vise min familie, at kristne ikke er dårlige mennesker. Jeg vil gerne fortælle dem om min kristne tro. Men da jeg fortalte dem, at jeg var blevet kristen, blev de meget vrede. Jeg er den eneste der er kristen i min familie, så jeg er nødt til at passe lidt på, når jeg fortæller dem om min tro” fortæller han. 

Disse tanker delte Naveed med sommerlejrens hovedtalere, det amerikanske missionærpar Weyman og Susan Howard, der blandt andet talte om Guds kærlighed og om Gud, der bærer vores byrder.

Inden sommerlejren begyndte, kunne Naveed ikke mærke nogen kærlighed fra Gud eller at Gud bar hans byrder.

”Da jeg kom til sommerlejren, var jeg rasende. Det er fordi, at jeg har fået afslag på visum 2 gange. Jeg ville besøge min søster i England og mine forældre i Tyrkiet, men jeg fik afslag på mine visumansøgninger. Det er en meget svær situation for mig,” fortæller Naveed.

”Jeg er ny i troen og det er svært for mig at tale foran andre om min situation, men da jeg talte med Weyman Howard og med de andre om, at jeg var vred på Gud, fortalte de mig at jeg godt må udfordre Gud, og at Gud er med os hele vejen, også når vi begår synder. De talte også om, at Gud er tålmodig, og at vi kan lære om tålmodighed af Gud. Det var meget inspirerende at lytte til, og det gav mig håb,” fortæller Naveed.

”Jesus siger til os, at vi skal bære på andres byrder,” tilføjer Murteza, som er iransk asylansøger og også har været på Farsi Sommerlejr.

”Byrder kan være alt muligt, det kan være forskellige situationer. På sommerlejren har vi lyttet til hinandens historier og bedt med hinanden. Det er et meget stærkt fællesskab. Når vi beder sammen, kan man se på folks ansigter, at de er meget rørt og græder. Det er vores hjerter, der bliver fyldt med Helligånden, og på den måde kan vi hjælpe hinanden med de byrder, vi går med,” siger Murteza.

Et andet emne, som også blev taget op på sommerlejren, var Guds plan, og at Guds plan måske nogle gange er anderledes end de planer, vi selv lægger.

”Gud har kontrollen. Det er Gud, der planlægger det hele, og det er også Guds vilje, at jeg er i Danmark,” siger Murteza.

”Gud har besluttet, at vi skulle herop og bo,” siger Murteza, som også er blevet meget inspireret af Weyman og Susan Howards ord om at føle sig kaldet til at missionere i en længere årrække i Danmark.

”Når jeg er i et fællesskab med kristne brødre og søstre, kan jeg mærke, at Gud er i gang med noget i mit hjerte. De dårlige tanker, jeg har gået med i et stykke tid, de går væk” siger Murteza og tilføjer ”Når vi læser i Bibelen og accepterer Jesus som vores frelser, kommer tankerne til os. Gennem vores tanker og hjerter taler Gud med os, og på den måde kan vi forstå, hvad Gud vil med os,” siger Murteza

Murteza og Naveed har lært meget om hvad det vil sige at være kristen og tro på Jesus.

”Jeg kan bruge det, jeg har lært på sommerlejren, i min dagligdag, og jeg kan sige det videre til mine kristne brødre og søstre,” siger Naveed. 

”Jeg har lært så meget nyt på de her fire dage. Hvis jeg skulle gå derhjemme og lære alt det her helt selv, ville det have taget mig fire år,” siger Murteza og ærgrer sig over, at sommerlejren allerede er slut.

”Vi har det rigtig godt sammen, og jeg ville ønske, det varede meget længere. Vi er mange forskellige mennesker, der er sammen på sommerlejren. Nogle har det rigtig dårligt psykisk. Men vi har Jesus til fælles,” konkluderer Murteza.

 

Af Christian Arffmann

 

 Klik på det røde felt med pilen (til højre) for at se flere billeder

Arash giver et nummer på guitaren. 

Sommerlejrens hovedtaler Weyman Howard ses her til venstre sammen med en farsitalende tolk. 

Yderst til højre ses Naveed