Fortsæt til hovedindholdet
Portrætserie af herboende migranter
”Det hele var egentligt et rent tilfælde”

”Det hele var egentligt et rent tilfælde”

Mød Doina som oprindeligt er fra Rumænien. Hun har boet i Danmark i over 20 år. Hun kom her til i år 2000, da hun havde fået arbejde som au pair. Hun var her i 2 år og rejste derefter hjem: ”Jeg synes det føles som så lang tid siden nu, det var den gang, hvor man stadig skulle have visum for at rejse ind i landet fra Rumænien”. 

Doina valgte at komme tilbage i 2004 for at uddanne sig til sygeplejerske. Grunden var simpel og af praktiske årsager. Det var nemlig lettere for hende - og mange andre - at komme ind på universitetet i Danmark end i Rumænien: ”For at komme på universitetet i Rumænien skal man igennem en masse eksaminer, som kan tage op til flere år. I Danmark er det i stedet baseret på karakter og er en vurderingssag, derfor er det lettere og mere simpelt.”  

Doina fortæller: ”Da jeg kom til Danmark, var der ikke en rumænsk kirke, men i stedet en russisk ortodoks kirke, som hver 3. søndag havde besøg af en rumænsk præst. Så de gange den rumænske præst var til stede, valgte jeg også at deltage, og jeg gjorde kun brug af kirken på de tidspunkter.” Men nu er Doina en del af den danske folkekirke: ”mine børn er døbt i den danske folkekirke, og jeg er gift der. Jeg synes, at værdierne i den danske folkekirke stemmer mere overens med de værdier, jeg også selv har, og jeg kan godt lide, at det hele er lidt mere afslappet i forhold til det, jeg var vant til. Derudover synes jeg også, at det diakonale arbejde, som kirken udfører, er vigtigt.”

Da vi spurgte Doina, om hun havde regnet med, at hendes liv og drømme skulle opfyldes i Danmark, var hendes svar: ”Nej. Den originale plan var at tage en uddannelse i Danmark, og derefter rejse hjem og udleve resten af mit liv i Rumænien.” Men i stedet mødte hun sin mand og valgte at blive. ”Det hele var egentligt et rent tilfælde.” Da hun stiftede familie, valgte hun også at blive dansk statsborger, så hun kunne have det samme pas som sine børn.