Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

"Det handler om, at der er én mere, der hilser i Brugsen"

Lars Kristensen driver sammen med en gruppe frivillige en sprogcafé i Harboøre, hvor migranter i området kommer for at lære om det danske sprog og den danske kultur  

Foto: Harboøre Missionshus

Siden august har Lars Kristensen afholdt sprogcafé en gang om ugen i Harboøres Missionshus. Sprogcaféen er et initiativ, der skal hjælpe migranter i området med at få bedre styr på det danske sprog og få den danske kultur og alle dens finurligheder og traditioner mere ind under huden. I sprogcaféen kommer der hovedsageligt mennesker med østeuropæisk baggrund – primært fra Ukraine, Polen og Rumænien – men der er også deltagende fra både Syrien, Tyskland og Columbia. Alle, der har lyst til at deltage, er velkomne, uanset sproggruppe eller nationalt ophav.

Et samspil mellem sproglig indlæring og kulturel forståelse

Sprogcaféen arrangeres på den måde at de, der kommer, får udvidet deres kendskab til det danske sprog gennem diverse oplæg, aktiviteter og samtaler, som er centreret om dansk kultur og traditioner.

”Jeg oplever, at de, der kommer, er enormt engagerede og taknemlige, og de har stor lyst til at sætte sig ind i det danske sprog, samfund og kultur. Jeg holder tit oplæg om forskellige emner, som de ønsker at lære noget mere om. Jeg har for eksempel for nyligholdt oplæg om kommunalvalget, men det kan også være om danske helligedage og andre højtider. Jeg har også tegnet og fortalt om mortensaften"

Oplæg af en sådan art er vigtige, påpeger Lars Kristensen, fordi der bliver skabt et engagement for kulturelle aktiviteter i takt med, at kendskabet til dem vokser. ”Det handler både om at forstå det sted de er, og den kultur, der omgiver dem, men det handler i høj grad også om sammenhold og fællesskab, og at der er én mere, der hilser i Brugsen, så de kan få brugt sproget”, uddyber han og understreger dermed vigtigheden i, at et sådant initiativ som sprogcaféen eksisterer. 

Naturligvis vil sprogcaféen også fejre en af det mest højtelskede traditioner i Danmark; julefrokosten. I næste uge har Lars Kristensen nemlig arrangeret en julefrokost for sprogcaféens gæster, og han har opfordret dem alle til at tage deres børn med, så de sammen kan fejre juletiden med god mad og den klassiske pakkeleg.

”Vi har bygget vejen, mens vi gik på den”

Lars Kristensen fortæller at ”vi har bygget vejen, mens vi gik på den” og med dette mener han, at sprogcaféen blev udviklet løbende og i takt med initiativets succes: 

”Først vidste jeg ikke, hvordan jeg skulle gribe det an, så første gang sprogcaféen blev afholdt, spillede vi banko. Projektet fungerer på den måde, at jeg gør det, jeg tænker passer bedst til de mennesker, der kommer. En af ukrainerne spurgte, om jeg kunne lave rebusser, og det har jeg gjort. Det er meget hyggeligt. Så har jeg tegnet 21 rebusser, og så deler jeg dem op i hold, og de går meget op i det. Alt, der kan få en samtale i gang, er fantastisk.

Fordelen ved, at sprogcaféen er opstået på den her måde, er, at det mere er en speedbåd end en supertanker, så hvis der er noget, de gerne vil – for eksempel at tale om valg – så gør vi det. Det er klart, hvis du planlægger langt frem, kan man ikke navigere i behovene på samme spontane måde. Men der er selvfølgelig nogle fordele og ulemper ved de fleste ting. Men på den her måde er det hele meget på deres præmisser, og det fungerer godt.”, fortæller Lars Kristensen og fremhæver, at et af sprogcaféens vigtigste elementer er, at den altid er på de deltagendes betingelser.

En uforudset succes

Lars Kristensen får hjælp af en masse dygtige frivillige, der har forskellig uddannelsesbaggrund, hvilket gør dem godt klædt på til at tale om mange forskellige ting – sproglige såvel som kulturelle. 

For Lars Kristensen selv, forudså han som yngre dog ikke, at et sådant projekt lå i kortene for ham: 

”Det er lidt humoristisk, at jeg er med i den her sprogcafé, for jeg er selv ordblind, og jeg var en stor bølle i skolen, så jeg har ikke haft meget sprogundervisning. Så på den måde er det lidt sjovt, at jeg er med til det her. Men jeg har kunnet se, at der var et behov for det”, fortæller Lars Kristensen med et smil på læben. 

 

8 teser

Folkekirkens Migrantsamarbejde har udarbejdet 8 teser, som en hjælp til enhver, som ser sig selv som en del af folkekirken, til at reflektere over, hvordan man hver især kan bidrage til, at folkekirken også i fremtiden bliver en kirke for hele folket. Sproget er enormt vigtigt for integrationen og følelsen af fællesskab, og derfor er undervisning da også en del af de otte teser. Du kan læse mere her.