Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

FN etablerer mindedag for religiøst forfulgte

22. august vil fremover være FN's mindedag for ofre for voldshandlinger på grund af religion eller overbevisning. Mindedagen markeres også i Danmark

FN's generalsekretær António Guterres skriver i den srilankanske FN-repræsentations kondolencebog efter det ødelæggende terrorangreb der ramte Sri Lanka Påskesøndag 2019. Til venstre for Guterres ses Sri Lankas FN-ambassadør Amrith Rohan Perera. Foto: FN/Eskinder Debebe.

Hvert år udsættes mennesker overalt i verden for voldelige angreb. Senest har vi set angreb på en moské i Oslo. I Christchurch, New Zealand blev 51 mennesker dræbt under fredagsbønnen i to moskéer. Påskesøndag dræbte bomber mere end 120 kirkegængere i tre kirker i Sri Lanka, og mange uskyldige civile blev ofre ved andre samtidige bombeanslag.

Rundt omkring i verden udsættes humanister og ateister for drab, vold og fængsling blot for at udtrykke egen overbevisning eller for at kritisere majoritetens religion.

FN har netop etableret en årlig officiel mindedag for ofre for voldshandlinger på grund af religion eller overbevisning. 22. august vil således fremover stå i de religiøst forfulgtes tegn.

FN’s generalsekretær Antonio Guiterres udtaler i den forbindelse:

“Den bedste måde at overvinde truslen om religiøst funderet vold er ved bestandigt at forene vores stemmer og modsige hadsk tale med budskaber om fred, favne forskelligheden og beskytte menneskers rettigheder,” lyder det i en pressemeddelelse. Se den officielle erklæring fra FN’s generalforsamling her eller generalsekretærens erklæring her.

Mindedagen markeres i Danmark ved et arrangement på torsdag 22. august 2019 klokken 9:00 til 11:30 på Institut for Menneskerettigheder, Wilders Plads 8K, 1403 København K (Mødelokale Foighel). Her vil der blive sat fokus på ofrene, men også på hvad det internationale samfund gør for at stoppe krænkelser af tros- og religionsfriheden.

Mindedagen er arrangeret af Institut for Menneskerettigheder, Det Tværpolitiske Netværk for Tros- og religionsfrihed, Humanistisk Samfund, Folkekirkens Mellemkirkelige Råd og Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling.

Mogens Mogensen, formand for Folkekirkens mellemkirkelige Råd, medvirker ved mindedagen:

”Jeg synes det er et meget væsentligt initiativ, og det er vigtigt, at folkekirken er repræsenteret i denne sammenhæng,” udtaler Mogens Mogensen.

Hvis du ønsker at deltage i mindedagen, kan du kontakte Marie Juul Petersen fra Institut for Menneskerettigheder, email: mape@humanrights.dk / Tlf: 91 32 57 20

 

Program 

9.00 - 9.10: Velkomst ved Daniel Toft Jakobsen (S), formand for Tværpolitisk Netværk for Tros- og religionsfrihed

9.10 - 9.30: Hvad skal vi med en mindedag? ved Mogens Mogensen, formand for Folkekirkens Mellemkirkelige Råd

9.30 - 9.45: Meldinger fra ministermøde til fremme af tros- og religionsfrihed afholdt i juli i Washington D.C. ved Michael Suhr, ambassadør og Danmarks særlige repræsentant for tros- og religionsfrihed

9.45 - 10.20: Forfulgt for religion eller overbevisning: En personlig beretning ved Helen Berhane, gospelsanger og tidligere samvittighedsfange i Eritrea

10.20 - 10.40: Forfølgelse af humanister, ateister og agnostikere ved Lone Ree Milkjær, forperson for Humanistisk Samfund

10.40 - 11.00: Forfølgelse af uighurerne i Kina ved Trine Christensen, generalsekretær i Amnesty International

11.00 - 11.30: Spørgsmål og debat ved Marie Juul Petersen, seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder