Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Verdenskirken på besøg i Herning

Olav Fykse Tveit, generalsekretær i Kirkernes Verdensråd, deltog i Himmelske Dage på Heden og fortalte blandt andet om det internationale kirkelige freds- og forsoningsarbejde 

Olav Fykse Tveit holdt bibeltime i Citykirken. Foto: Birger Nygaard. 

Blandt de mange internationale gæster på de Himmelske Dage på Heden, der udfoldt sig i Kristi Himmelfartsferien i Herning, var Olav Fykse Tveit, generalsekretær i Kirkernes Verdensråd.

Fykse Tveit var blevet inviteret til Herning af Folkekirkens mellemkirkelige Råd og medvirkede i flere arrangementer, både en diskussion på Verdensmålscaféen på Herning Bibliotek om kirkernes engagement i forhold til at opfylde FN’s 17 Verdensmål, en biberefleksion i Citykirken hvor teksten om vandringen på søen blev udlagt, foruden et foredrag om den globale kirkes fremtid og muligheder.

Fykse Tveit havde lejlighed til at tale med mange folk fra folkekirken under Himmelske Dage, også flere repræsentanter for Det mellemkirkelige Råd. Der blev blandt andet talt om de alvorlige problemer med forfølgelser af kristne og andre religiøse mindretal, et emne som Fykse Tveit er meget optaget af, samt hvordan kirkerne kan give et modsvar til den voksende polarisering og hadske politiske retorik som præger samfund verden over.

I den sammenhæng taltes der også om det tema, som Kirkernes Verdensråd arbejder med i disse år som optakt til generalforsamlingen i Karlsruhe 2021, nemlig ”Christ’s Love moves the World to Reconciliation and Unity” (Kristi kærlighed sætter verden i en bevægelse mod forsoning og enhed).

Fykse Tveit understregede, at det er første gang siden Uppsala 1968, at Kirkernes Verdensråd samles til generalforsamling i Europa og indbød derfor også danske kirker til at bidrage til det kommende kirkemøde og gøre verdenskirken opmærksom på kirkelivet på det europæiske kontinent. 

Temaet ”Christ’s Love moves the World to Reconciliation and Unity” refererer bl.a. til tros- og religionsfrihed samt til det freds- og forsoningsarbejde som altid har kendetegnet Kirkernes Verdensråd. Som Fykse Tveit nævnte under sit oplæg på Verdensmålscaféen: ”Der er måske ikke mange der ved det, men Kirkernes Verdensråd er faktisk formidler af fredsforhandlinger på den koreanske halvø”.

På Himmelske Dage fik Fykse Tveit ros for, at Kirkernes Verdensråd med temaet "Christ's love" sætter særligt fokus på Kristus, altså hvad vil det sige at være kristen og dermed understreger den kristne identitet i forbindelse med fx det globale interreligiøse dialogarbejde.