Nyheder
Nyheder

Kirker samles i bøn i coronakrisen

Der indbydes til fælles bøn og klokkeringning i Danmark og i udlandet- et tegn på enhed og håb midt i en svær tid

Pave Frans I opfordrer alle kristne til at bede Fadervor sammen i morgen kl. 12. Her ses han på et besøg hos Kirkernes Verdensråd sidste år i Genève. Foto: Magnus Aronson. 

Den gamle skik med at lade klokkerne ringe for at minde om bøn og andagt er nu taget op igen. I en fælles pressemeddelelse opfordrer folkekirkens biskopper i dag kirkerne rundt om i landet til at fastsætte aftenringningen til kl. 17 hver dag og fortsætte aftenringningen indtil coronavirus ikke længere hærger landet. 

"Gennem den fælles klokkeringning kan kirkerne stå sammen om at minde befolkningen om, at selvom vi er adskilte, er vi sammen om den situation, vi alle befinder os i, lyder det fra biskop i Aalborg Stift, Henning Toft Bro.

"Når klokkerne lyder, kan vi alle sende en kærlig tanke til og bede for alle dem, der er særligt berørte af den alvorlige virkelighed, vi alle befinder os i," tilføjer Henning Toft Bro. 

Med et Fadervor i pagt..

Men det er ikke kun her i landet, at kirkerne samler til bøn og andagt. Den 25. marts fejrer mange kirkesamfund, at Maria fik at vide af ærkeenglen Gabriel, at hun skulle blive gravid og føde Guds søn. I den anledning har Pave Frans opfordret alle kristne til at bede Fadervor sammen i morgen, onsdag 25. marts kl. 12.00. Så selvom man sidder isoleret derhjemme, vil man på tværs af kirker, nationer og tungemål i morgen middag kunne bede den bøn, som Jesus Kristus har lært os. Opfordringen støttes også af Ærkebiskoppen af Canterbury, Kirkernes Verdensråd, Konferencen af Europæiske Kirker og mange andre kirkeledere, kirker og organisationer. 

Fælles bededag

Endvidere holdes der bededag på søndag. Søndag den 29. marts inviteres alle danskere til at bede en bøn for Danmark og verden i den nuværende coronakrise. Bag invitationen står organisationen Evangelisk Alliance sammen med sognemenigheder fra folkekirken, Den Katolske Kirke og Frikirkerne. Læs mere på Evangelisk Alliances hjemmeside

Kirkerne er lukkede for tiden, men det hindrer ikke kirker på tværs af kirkesamfund til at invitere til en fælles bededag for Danmark og andre lande, der er ramt af corona. En online platform bliver således samlingspunktet, når flere sognekirker, den katolske kirke og frikirker søndag den 29. marts inviterer alle, der gerne vil bede en bøn, til at bede sammen. 

"I krisetider har kirken altid kaldt til bøn. Og da vi lige nu står i den måske værste krise siden Anden Verdenskrig, er det oplagt, at kirkerne samler sig for at bede for vores land og vores verden og for de mennesker, som er smittede af coronavirussen," forklarer Thomas Bjerg Mikkelsen, formand for Evangelisk Alliance. 

"Det er vigtigt, at vi står sammen som land og som kirker i en tid, hvor vores skrøbelighed og sårbarhed som mennesker bliver blotlagt. Og at bede Gud om hjælp i sådan en situation, tror jeg er en meget grundlæggende impuls hos os mennesker," siger Thomas Bjerg Mikkelsen.  

På Evangelisk Alliances hjemmeside vil kirkeledere fra de forskellige kirkesamfund lægge videoer op med en kort introduktion til forskellige bedeemner, ligesom der også vil ligge nogle skrevne bønner, som man kan bede med på derhjemme. Endelig vil der være nogle stikord til bedeemner, som giver folk mulighed for at formulere deres egne bønner. 

"Vi fornemmer, at der er mange danskere i denne tid, som ønsker at bede til Gud for de ramte lande, Danmark og vores kære, og derfor tror vi, at der er mange som vil bakke op om bededagen og bede med derhjemmefra i løbet af dagen, siger Thomas Bjerg Mikkelsen. 


Yderligere oplysninger om Bededagen:
Thomas Bjerg Mikkelsen, formand for Evangelisk Alliance 
Tlf: 60 10 78 80 Mail: tbm@teologi.dk 
Peter Fischer Møller, biskop i Roskilde Stift 
Tlf: 23 29 67 76 Mail: PESJ@KM.DK 
Czelaw Kozon, biskop for Den Katolske Kirke i Danmark 
Tlf: 40 31 04 26 Mail: Czkozon@katolsk.dk 
Tonny Jacobsen, formand for FrikirkeNet 
Tlf: 51 88 12 22 Mail: TonnyJ@frikirkenet.dk