Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Der er inspiration at hente på Tyske Kirkedage

”Som altid er det den daglige rytme med gudstjenester, bibelarbejde med prominente teologer og politikere, store debatter om tidens spørgsmål og den afsluttende velsignelse til natten med et hav af levende lys, der gør de tyske kirkedage til en helt særlig oplevelse, som langt flere danskere burde unde sig,” mener Kirchentag-deltager Søren Abildgaard

Kirchentag's tema i år: Jetzt ist die Zeit.

Den sydtyske by Nürnberg har været på den anden ende. Byen har netop været vært for Kirchentag, de tyske evangeliske kirkedage. De tyske kirkedage er et årligt tilbagevende begivenhed hvor man møder kirken i al sin forskellighed og præsenteres for et væld af foredrag, gudstjenester, koncerter, arrangementer, udstillinger mm. Det er samtidig et vigtigt forum for drøftelser af aktuelle samfundsmæssige spørgsmål.

Der har i flere år været danske inspirationsrejser til De tyske Kirkedage for at hente næring og inspiration til at arrangere Himmelske Dage i Danmark. Også i år var en dansk delegation afsted med deltagere fra Danske Kirkedages Landskomite og Lokalkomite.

Vi har talt med en erfaren Kirchentag-deltager og en ”nybegynder,” hhv. Søren Abildgaard, formand for Landskomiteen for Danske Kirkedage, og sognepræst Jacob Duevang Krogh Rasmussen, formand for Lokalkomiteen for Himmelske Dage 2025. De er kommet hjem fra Nürnberg med mange gode oplevelser og indtryk.

Søren Abildgaard: ”Det gjorde først og fremmest indtryk, at det efter corona-tiden nu er muligt at samle 130.000 mennesker i Nürnbergs gader under Abend der Begegnung i forlængelse af åbningsgudstjenesterne. Med 70.000 betalende deltagere er interessen for at deltage dog på et lidt lavere niveau, end man tidligere har set.”

Jacob Krogh Rasmussen: ”Lige fra vi steg ud af toget, blev vi mødt af venlige frivillige der viste os vej, og overalt var der frivillige med lyserøde tørklæder på hvor der stod ”Frag mich” eller ”Ich helfe dir”. Det var meget professionelt gennemført, og kirkedagstemaet ”Jetzt ist die Zeit” (Nu er tiden inde, Mark 1,15) gik igen overalt i programmet. Mange af deltagerne gik også rundt med et grønt ’Jetzt ist die Zeit’ tørklæde, og det gjorde, at man kunne se, at der var mange kirkedagsdeltagere rundt omkring i byen. Det var med til at skabe en stor fællesskabsfølelse. Vi var alle sammen om det her!”

Søren Abildgaard: ”Kirkedagene i Nürnberg var vel tilrettelagt og med de fleste aktiviteter samlet inden for murene i Altstadt eller i Nürnberg Messezentrum med gode og hurtige forbindelser imellem.”

Jacob Krogh Rasmussen: ”Alting var meget tilgængeligt, og med kirkedagsappen kunne man få adgang til offentlig transport og kulturinstitutioner. Tilgængeligheden kom også til udtryk i forhold til at det var meget inkluderende. Der var tegnsprogstolkning og gode adgangsforhold for mennesker med handicap.”

Søren Abildgaard anbefaler varmt at deltage i de tyske kirkedage: ”Som altid er det den daglige rytme med gudstjenester, bibelarbejde med prominente teologer og politikere, store debatter om tidens spørgsmål og den afsluttende velsignelse til natten med et hav af levende lys, der gør de tyske kirkedage til en helt særlig oplevelse, som langt flere danskere burde unde sig. Næste gang er i Hannover 30. april – 4. maj 2025.”

 

Internationalt samarbejde

Landskomitéen for Danske Kirkedage brugte turen til at give lokalkomitéen for Himmelske Dage i Silkeborg 2025 inspiration til arbejdet. Bl.a. havde de to komiteer et møde med finske kolleger. Finnerne deltog i De tyske Kirkedage i deres forberedelse af de finske kirkedage i Tampere 2024. Danskerne og finnerne mødtes også for at styrke det nordiske samarbejde forud for Himmelske Dage i Silkeborg i 2025.

Her var der også lejlighed til at mødes med generalsekretæren for Deutscher Evangelischer Kirchentag, Dr. Kristin Jahn. Jahn fortalte om de tre søjler, kirkedagsarbejdet hviler på, hhv. spiritualitet, politik og kultur. Med andre ord er det vigtigt for De tyske evangeliske kirkedage at der både er programindhold, der styrker troslivet, men der skal også være samfundsemner der sætter problemer til debat, lige så vel som det skal favne bredt kulturelt med musik, teater, dans og kreativitet mm.

Jacob bemærker, at der også blev tænkt på tværs af søjlerne, og der var fx ofte små musikindslag imellem de mange oplæg og talks. Det var stimulerende og gjorde at det ikke virkede alt for ordrigt.

 

Politik

Kirchentag er også et forum for de store politiske emner. Både Barack Obama og Angela Merkel har tidligere gæstet Kirchentag, og i år medvirkede den tyske kansler Olaf Scholz i en samtale om demokrati og fremtidsvisioner samt mange politikere fra den tyske forbundsdag og fra Europa-Parlamentet.

”Politisk var det mest kontroversielle den tyske regerings beslutning om at bidrage med våbenleverancer til Ukraine. Forbundspræsident Frank-Walter Steinmeier og forbundskansler Olaf Scholz blev begge mødt af højlydte protester. Det er dog mit klare indtryk, at det store flertal af deltagerne støtter den tyske regerings politik. Det handler om som kirke altid at stille sig på offerets side, også når der er tale om en militær aggression,” siger Søren Abildgaard.

Politikere talte ikke kun om politik, også om kristendom. Der var flere bibeltimer med betydningsfulde politikere. Blandt andet talte forbundspræsident Steinmeier om brylluppet i Kana, og den bayerske ministerpræsident Markus Söder talte om sammenhængen mellem at glemme (vergessen) og at tilgive (vergeben).

 

Om Tyske Kirkedage

Deutscher Evangelischer Kirchentag er de protestantiske kirkedage, og Deutscher Katholikentag, der er de katolske, holdes skiftevis hvert andet år.

Kirkedagene blev første gang holdt i 1949 og er det største forum for diskussion af sociale spørgsmål i Tyskland.

Den 38. protestantiske kirkedag fandt sted den 7.-11. juni i Nürnberg i sydtyske Bayern. Der er 2000 arrangementer, toppolitikere som præsident Frank-Walter Steinmeier og kansler Olaf Scholz taler, og ved åbningen onsdag deltog 130.000 mennesker. Mottoet er "Nu er tiden inde" fra Markus 1, 15.

Danske deltagere på Tyske Kirkedage

 • Søren Abildgaard, formand for Danske Kirkedages Landskomite

Fra Danske Kirkedages Lokalkomite:

 • Sognepræst Jacob Krogh Rasmussen
 • Menighedsrådsformand Tom Ebbe Jakobsen
 • Sognepræst Mette Glowienka
 • Sognepræst Kamilla Lundager Bundgaard
 • Sognepræst Hanne Jul Jakobsen

Samt:

 • Sognepræst Anders Tranholm-Bjerg
 • Mads Christoffersen, generalsekretær i Danske Kirkers Råd
 • Anne Mie Skak Johanson, landssekretær i Danske Kirkedage
 • Bente Jakobsen
 • Anne Regitze Nieling