Nyheder
Nyheder

Ghanesisk migrantpræst vil lære om dansk kirke og kultur

Frank Appiah kom til Danmark fra Ghana som 14-årig og blev siden præst i en international kirke i Aarhus. Med ambitioner om at styrke sit kendskab til dansk kirke og kultur bliver han til efteråret en af de første migrantpræster på Diakonhøjskolens 3K-uddannelse.

Frank Appiah er migrantpræst i Aarhus.

Til efteråret når et nyt semester starter på Diakonhøjskolens professionsbachelor i kristendom, kultur og kommunikation, i daglig tale kaldet 3K, bliver det med deltagelse af en særlig studerende. Frank Appiah, der normalt er præst i Aarhus i kirken International Harvest Christian Center, kommer nemlig til at være en af de første præster fra en migrantmenighed på uddannelsen:

”Jeg har valgt 3K, da uddannelsen kan give mig et fundament, der kan styrke mit præstearbejde”, forklarer han.

Vil række ud over sin egen migrantmenighed

Frank Appiahs internationale kirke i Aarhus bliver besøgt af folk fra mere end 15 forskellige nationaliteter. Selvom der blandt disse findes nogle stykker med dansk baggrund, mener han, at det er en udfordring for mange migrantpræster at række ud over deres egen kultur. Dette kræver et bedre kendskab til danskerne og Danmark og til, hvordan man taler ind i den specifikke kultur:

”Nu er vi i Danmark, og for at kunne gøre en forskel bliver vi nødt til at forstå, hvordan danskerne tænker og hvordan tingene fungerer i Danmark. Jeg kunne godt tænke mig at styrke min kommunikation og finde ud af, hvordan jeg skal kommunikere, så det ikke kun er afrikanere, jeg når”, siger Frank Appiah.

Målet for Frank Appiah er også at forbedre samarbejdet mellem folkekirker og migrantkirker. Han mener, at begge typer kirker har meget, de kan lære af hinanden:

”Man kan godt se på folkekirken og tænke, at de har penge og flotte kirker og derfor har alt, hvad de skal bruge. Men når vi deltager i folkekirkens gudstjenester med vores menighed, fortæller de os, at de elsker vores musik og vores udtryk. De glæder sig til, at vi kommer igen”, siger Frank Appiah.

Uddannelse kan give migrantpræsterne mere legitimitet

I Ghana, hvor Frank Appiah voksede op, var det en del af kulturen at gå i kirke hver søndag, men da han kom til Danmark, gjorde han ligesom de fleste andre danskere; han undlod at gå i kirke. Da han efter nogle år vendte tilbage til kirken, blev han taget under vingerne af en præst, der gav ham en uformel optræning i hvervet som præst. Manglen på formel uddannelse har dog siden stået i vejen for Frank Appiah:

”I Danmark spørger mange: ’hvad har du læst? Har du læst teologi?’. Hvis ikke, kan det være svært at blive taget seriøst. Jeg tror, at 3K-uddannelsen vil give mig legitimitet og på den måde åbne nogle døre”, siger han.

3K-uddannelsen er en fireårig professionsbachelor, der kombinerer kulturforståelse med viden om kristendom, samt fag i ledelse og kommunikation. Mange 3K-uddannede finder arbejde indenfor folkekirken, kirkelige organisationer, NGO’er eller integrationsarbejde.

 

Tobias Løndorf Rosenkrands