Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Nordiske kirker: Vi støtter fortsat Ukraine

Nordiske biskopper mødes i disse dage med ukrainske kirkeledere for at vise solidaritet med Ukraine. Københavns biskop deltager og håber på at styrke relationen til den ukrainske kirke, som er brudt af Moskva-patriarkatet

Fra venstre mod højre ses Københavns biskop Peter Skov-Jakobsen, den finske lutherske ærkebiskop Tapio Luoma, den finske ortodokse ærkebiskop Leo, samt metropolit Epiphanius I. Foto: Birger Nygaard

Københavns biskop, Peter Skov-Jakobsen, mødes netop nu med ukrainske kirkeledere, nemlig den selvstændige ortodokse kirke i Ukraines overhoved, metropolit Epiphanius I samt Pavlo Shvarts, biskop i den tyske lutherske kirke i Ukraine. Til stede er også de ledende biskopper fra Island, Sverige, Norge og Finland. Mødet begyndte i Stockholm i går og fortsætter i dag i Åbo, Finland.

Som gave gav den københavnske biskop de ukrainske ledere hver en Kristusfigur, kopier af Thorvaldsens Kristus som står ved alteret i Københavns Domkirke. 

”Dette møde styrker forhåbentlig forholdet mellem vores kirker,” udtaler Peter Skov-Jakobsen og tilføjer: 

”Vi mødes i et land, der har en lang historie med Rusland; et land som lever med en bevidsthed om, at konflikten kan være tæt på. Vi har modtaget mange ukrainske flygtninge i Danmark, og det er også i respekt for deres historie, at jeg gerne vil mødes med deres landsmænd i Åbo,” udtaler Peter Skov-Jakobsen.

Mødet er ikke blot et møde mellem nordiske og ukrainske kirker, men også et økumenisk møde mellem lutherske og ortodokse kirker. 

”Det ville glæde mig, om dette kunne føre til et fornyet samarbejde mellem de protestantiske traditioner og den ortodokse tradition,” udtaler Peter Skov-Jakobsen.

Tapio Luoma, den finske ærkebiskop, som er vært for mødet i Finland, udtaler:

”Ukrainerne som lever under krigens pres, har brug for al den hjælp, de kan få. Målet med besøget er at vores kirker får en tættere kontakt og at vise at vores kirke står ved de lidende ukraineres side, siger Tapio Luoma og tilføjer:

”Der er er en risiko for at de vestlige landes interesse for at hjælpe aftager når den angrebskrig som Rusland indledte bliver længerevarende. Et mål med besøget er derfor også at minde om ukraineres nød og det fortsatte behov for støtte,” udtaler Tapio Luoma. Udtalelserne kan læses på Den finske kirkes hjemmeside .

Den ukrainske metropolit Epiphanius har udtrykt stor anerkendelse af de nordiske kirkers støtte. 

”Åndelige våben er ikke mindre vigtige end fysiske våben. I gør så meget for os, når I beder for os. Det inspirerer os til at kæmpe videre,” udtaler Epiphanius ifølge Kyrkans Tidning

Billede af  Pavlo Shvarts, biskop i den tyske lutherske kirke i Ukraine, samt Epiphanius I, den selvstændige ortodokse kirke i Ukraines overhoved. Foto: Svenska Kyrkan. 

Alle kirkeledere og gæster samlet i den finske ærkebiskops residens. Foto: Meri-Anna Paloniemi.