Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Litauisk præst: Sandheden gør dig fri

Da Gintaras Sungaila åbent kritiserede krigen i Ukraine, fradømte den russiske patriark ham kjole og krave. Men det var kampen værd, udtaler præsten

Den ortodokse præst Gintaras Sungaila fra Litauen. Foto: Christian Arffmann

Af Christian Arffmann

 

Det kan have sin pris at sige sin mening. Det erfarede den litauiske præst Gintaras Sungaila, da han gav sin mening til kende om krigen i Ukraine. Som ortodoks præst under Moskva-patriarkatet forventes man at støtte Den russisk-ortodokse Kirkes legitimering af krigen og ikke udtale sig kritisk i offentligheden. Det fik Gintaras Sungaila og hans præstekollegaer og diakoner tydeligt besked på. 

Men de kunne ikke forlige det med deres samvittighed. De kunne ikke tie om krigen, og de mærkede et stort pres for at udtale sig. Gintaras Sungaila og hans fire præstekollegaer fordømte krigen på sociale medier og udtalte kritik af Den russiske kirkes overhoved patriark Kirill.

”Det var en befriende oplevelse,” siger Gintaras Sungaila. ”Jeg følte mig fri som aldrig før. Nu behøvede jeg ikke længere lade som om jeg forsvarede krigen,” siger han.

Det skabte stor opmærksomhed, og reaktionen kom prompte fra patriarkatet. Resultatet var, at de blev frataget kirkelige opgaver. Gintaras Sungaila og de andre præster mistede dermed retten til præsteembedet. Det er et stort indgreb at få frataget kollats, og de litauiske præster appellerede derfor til en anden ortodoks patriark, nemlig patriark Bartolomæus af Konstantinopel.

Patriark Bartolomæus svarede at Den russiske Kirkes afgørelse var truffet af politiske grunde og der lå ikke valide kirkelige eller teologiske argumenter til grund for indgrebet. 

Bartolomæus indgik en aftale med den litauiske statsminister, Ingrid Simonite, om at oprette et eksarkat i Litauen. Dermed kunne patriark Bartolomæus genindsætte Gintaras Sungaila og hans præstekollegaer, så de igen kunne kalde sig ortodokse præster, men nu i et eksarkat under patriarken af Konstantinopels jurisdiktion.

Det var været kampen værd, mener Gintaras Sungaila, fordi han nu kan sige, hvad han mener, og han kan yde sin præstegerning i overensstemmelse med sin samvittighed.

Undervejs i forløbet oplevede præsterne stor økumenisk opbakning, og de fik åndelig og psykologisk støtte fra kristne fra bl.a. de lutherske kirker. Forløbet har dermed også bevirket styrkede økumeniske relationer.

Gintaras Sungaila

Ortodoks præst i Vilnius, Litauen. Studerede teologi i Warszawa, Polen og filosofi på Vilnius Universitet. Ph.d. studerende ved Vytautas Magnus Universitetet i Kaunas, Litauen. Han har oversat ortodokse liturgiske tekster til litauisk og har udgivet uddannelsesmaterialer om ortodoks kristendom samt udgivet bogen "Orthodox Christianity after the war in Ukraine. Reflections'' ("Stačiatikybė po karo Ukrainoje. Refleksijos") i 2023