Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Kirkernes Verdensråd afholder generalforsamling i Karlsruhe 

“Jeg glæder mig til at opleve den helt store, globale økumeniske samtale på så nært hold og til at indgå i den mangfoldighed af trosudtryk, som kommer til at være samlet i Karlsruhe”, fortæller Anne Hjul Johannessen, som er en del af den danske delegation 

Foto: Karlsruhe af Tobias Tiltscher

Den 31. august til den 8. september afholder Kirkernes Verdensråd deres 11. generalforsamling i Karlsruhe i Sydvesttyskland. Temaet for denne generalforsamling er ”Kristi kærlighed fremmer verdenens forsoning og enhed” (”Christ’s love moves the world to reconciliation and unity"). Under hele generalforsamlingen vil der afholdes økumeniske gruppesamtaler med temaspor som bl.a. mission, sundhed, klima, diskrimination og retfærdighed. Udover generalforsamlingen vil der tillige være en stor global kirkefestival, hvor inspiration, netværk, workshops, performances, andagter, bibelstudier og mødet mellem kristne er i højsædet. 

En dansk delegation vil deltage i generalforsamlingen bestående af:

Peter Birch, biskop, Helsingør Stift, 

Kirsten Auken, programchef i Danmission og medlem af Kirkernes Verdensråds centralkomité

Gertrud Tomsen og Anne Hjul Johannessen, KFUM & K

Peter Fischer-Nielsen, Sarah Ziethen og Piet Schwartzenberger, rådsmedlemmer i Folkekirkens mellemkirkelige Råd.

Om deltagelsen fortæller Anne Hjul Johannessen: “Jeg glæder mig til at opleve den helt store, globale økumeniske samtale på så nært hold og til at indgå i den mangfoldighed af trosudtryk, som kommer til at være samlet i Karlsruhe. Det oplever jeg som en ret vild mulighed at få som 24-årig lægperson. Jeg er rundet i KFUM og KFUK af en tilgang det økumeniske som noget, vi primært bare gør sammen. Jeg er spændt på at bygge ovenpå det udgangspunkt, jeg har, med flere og nye aspekter ved det tværkirkelige arbejde. Jeg tror, det bliver virkelig inspirerende at møde så stor en del af den store verdenskirke, så at sige.”

Teologiske og økumeniske programmer for unge
Parallelt med generalforsamlingen afvikles desuden et interkulturelt forløb for teologistuderende kaldet Global Ecumenical Theological Institute (GETI), hvori to danske teologistuderende, Benedikte Steensgaard og Kristine Lyng deltager, som i øvrigt har fået tildelt Det Økumeniske Studielegat til at understøtte deres deltagelse. Om sin deltagelse udtaler Benedikte Steensgaard blandt andet følgende: ”Min inspiration til at søge GETI bunder i en interesse i at lære mere om økumenisk teologi samt en nysgerrighed på en nutidig og historisk forståelse af det kristne budskab om enhed. Kræver dette budskab, at man flytter eller fjerner grænser?”

Læs mere om Benedikte Steensgaard og Kristine Lyng og deres forventninger her.

Kirkernes Verdensråd har i forbindelse med generalforsamlingen også et steward-program, som fungerer som en økumenisk introduktion for unge, der har lyst til at deltage ved forsamlingen. Teologistuderende Niels Geil er en af dem, der drager til Karlsruhe som en steward, og det fortæller han om i det følgende:

“Som steward på Kirkernes Verdensråds generalforsamling i Karlsruhe, skal jeg deltage i møder med unge kristne, hvor emnet blandt andet vil være fremtiden for den økumeniske bevægelse. Under generalforsamlingen skal jeg varetage forskellige opgaver som f.eks. kommunikation og administrative opgaver. Jeg glæder mig til at møde unge kristne fra hele verden og dermed være en del af den store økumeniske samtale. Det bliver spændende at møde folk fra helt andre kirkeretninger end min egen, og se hvor meget man egentlig har til fælles. Jeg ser derudover frem til at lære mere om økumenisk teologi og om de udfordringer som de forskellige kirker står med.”

Kirkernes Verdensråd

Kirkernes Verdensråd (KV) er den kirkeligt set bredeste og mest inkluderende kirkelige paraplyorganisation i verden. Folkekirken har været medlem siden oprettelsen af KV i 1948 og har siden da deltaget aktivt i organisationens udvikling og styrende organer.