Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Kirker i bøn for Ukraine

Folkekirken har fokus på Ukraine med bl.a. forbønsgudstjenester og hjælp til herboende ukrainere.

Metropolit Onuphry fra den ukrainske ortodokse kirke (under Moskva patriarkatet) kalder Ruslands invasion af Ukraine for en krig hvor brødre slår hinanden ihjel og en gentagelse af Kains drab på sin bror. Læs mere her. Foto: Den ukrainske ortodokse kirke/WCC. 

”Vi beder for Ukraine. Vi beder for de arme mennesker, der står midt i ufred. Vi beder for os alle.” Sådan lyder det i biskop Thomas Reinholdt Rasmussens bøn for Ukraine. Læs hele bønnen her 

Sådanne bønner fylder i disse dage landets kirker, i takt med at Rusland angriber Ukraine med kampvogne og missiler.

Frygt og bekymring over udviklingen i Ukraine fylder i disse dage meget. En måde for menigheder og enkeltpersoner til at udvise solidaritet, medfølelse og støtte til det ukrainske folk og den ukrainske kirke er at inkludere Ukraine i den kommende søndags kirkebøn eller at arrangere en forbønsgudstjeneste. Til det formål har Det mellemkirkelige Råd i samarbejde med Tænketanken for Forfulgte Kristne udarbejdet et forslag til en kirkebøn samt til en liturgi til forbønsgudstjeneste som er frit tilgængelige for alle.

Forslag til kirkebøn (klik her

Liturgi til en forbønsgudstjeneste (klik her

Bøn og handling følges ad, og lokalt har mange sogne fokus på at trøste og støtte de mere end 16.000 herboende ukrainere i denne tunge tid. Mange kirker giver plads til at ukrainere kan bruge kirkerummet til at søge trøst. Det kan man fx læse om her.

Olga Kohen, præst i Rødby og født i Rusland og opvokset i Ukraine med en russisk far og en ukrainsk mor, er meget påvirket af situationen. ”Der er så mange mennesker i Ukraine og Rusland, som er forbundet via familieskab og mine tanker går til dem, som nu er endt i denne konflikt,” udtaler hun til Lolland Falsters Folketidende. I Maribo Domkirke afholdes lystændingsandagt i morgen lørdag den 26. februar klokken 20. Her vil Olga Kohen stå for andagten og blandt andet sige fadervor på både dansk, russisk og ukrainsk.

Folkekirkens Migrantsamarbejde er pt. i kontakt med myndighedsaktører og netværket af migrantpræster for at forberede sig på at kirkerne kan modtage ukrainske flygtninge. 

Internationalt står kirkerne sammen om at fordømme Ruslands krigshandlinger

Justin Welby, ærkebiskoppen af Canterbury, udtaler: “Dette rædselsvækkende og meningsløse angreb mod Ukraine er en meget ond gerning.” Se hele udtalelsen på Church of Englands hjemmeside.

Pave Frans I appellerer ifølge Vatican News til alle “med politisk ansvar at granske deres samvittighed over for Gud som er fredens, og ikke krigens, Gud, som er fader for alle og ikke kun for nogle, og som ønsker at vi alle skal være brødre og ikke fjender.”

Ærkebiskoppen af Canterbury og Pave Frans I opfordrer alle til at bede for fred i Ukraine d. 2. marts, som er askeonsdag og dermed indledning til fastetiden.

Samme dag indbyder Konferencen for Europæiske Kirker, Det lutherske Verdensforbund, Det Reformerte Verdensforbund og Metodistkirkens Verdensråd til fælles bøn kl. 17. Der vil være vidnesbyrd fra Ukraine. Man kan se en invitationsfolder her tilmelde sig her.

Fakta

Her er der forbønsgudstjenester for Ukraine (klik på +)

Der er allerede planlagt en række forbønsgudstjenester flere steder i landet. Her er et udpluk af de forbønsgudstjenester der finder sted i den kommende tid:

Grundtvigskirken, København, fredag 25. februar kl. 17.00

Helsingør Domkirke Domkirken lørdag 26 februar kl 19.00

Ringkøbing Kirke lørdag 26. februar kl. 19.00

Glyngøre Kirke lørdag 26 februar kl. 20.00.

Maribo Domkirke lørdag 26 februar kl. 20.00

Brorstrup Kirke søndag 27. februar kl. 10

Egedal Kirke søndag 27. februar kl. 17.00

Simon Peters Kirke søndag 6. marts

Aars Kirke torsdag 3. marts

 

Læs mere på folkekirken.dk.