Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

EAPPI – En beskyttende vest midt i konflikten 

Ida Gransgaard og Sophie Breum har været udsendt som menneskerettighedsobservatører i Israel/Palæstina gennem Kirkernes Verdensråds EAPPI ledsagerprogram. Her har de oplevet konflikten i Det hellige Land helt tæt på

Foto: Ida Gransgaard.

”Der er et hus der er ved at blive revet ned. Kom med det samme!”

Det er ikke en besked man modtager hver dag. Men for Ida var det nærmest ved at blive almindeligt. Da Ida kom frem til ejendommen i Anata, kunne hun se tre bulldozere i gang med at rive en 5 etagers bygning ned, samt omkring 50 politibetjente på samtlige gadehjørner.

27-årige Ida Gransgaard fra Aarhus har været i Jerusalem i 3 måneder og er for nylig kommet hjem til Danmark. Hun har, sammen med 28 årige Sophie Breum fra København, været menneskerettighedsobservatør i EAPPI, et ledsagerprogram under Kirkernes Verdensråd.

En ejendom bliver revet ned i Anata uden for Jerusalem. Før boede der palæstinensiske familier, men nu flytter israelske bosættere ind i området. Foto: Ida Gransgaard.

I Israel kører man på med udvidelsen af bosættelser i besatte områder, og dermed bliver mange palæstinensere smidt ud af deres eget hjem, så der kan blive bygget nye boliger til israelske bosættere.  

Men palæstinenserne oplever også andre problemer. Helt almindelige hverdagsgøremål bliver besværliggjort. De kan ikke bevæge sig frit. Der er lange ventetider ved checkpoints. Der er gentagne kropsvisitationer og i det hele taget høj grad af diskrimination og retssikkerheden bliver gang på gang knægtet.

Kirkelig indsats

Og hvad kan man så stille op i den svære situation? Ja faktisk yder folkekirken en konkret indsats i Israel/Palæstina - sammen med mange andre kirker fra hele verden

Kirkernes Verdensråd er aktivt til stede i Israel/Palæstina gennem observatørprogrammet Ecumenical Accompagniment Programme in Palestine and Israel. Medlemskirker (incl folkekirken) sender løbende frivillige fra hele verden som arbejder som ledsagere i Det hellige Land.

Beskyttende tilstedeværelse

Med deres karakteristiske lysebrune veste er ledsagerne synligt til stede i gadebilledet. Det eneste ledsagerne gør, er at være til stede og udgøre en ”protective presence” (en beskyttende tilstedeværelse). De har til opgave at følge børn i skole, ledsage borgere til helligsteder eller til checkpoints mm. Der opstår løbende konflikter mellem israelere og palæstinensere, men ledsagere går aldrig ind i en konflikt. Derfor er det også lykkedes EAPPI at kunne operere i over 20 år og EAPPI ledsagerne er meget vellidte og troværdige i lokalbefolkningens øjne.

Øjenvidner

Hvis der sker overtrædelser af menneskerettighederne, noterer ledsagerne det og sender det videre til EAPPIs kontor som igen sender det videre i FN-systemet. På den måde spiller ledsagerne også en vigtig rolle som øjenvidner. Det afholder ofte bosættere fra at begå lovovertrædelser, da de ved de bliver iagttaget. 

Ida og Sophie har oplevet meget i Israel/Palæstina, de har lært meget og de brænder efter at dele deres oplevelser og erfaringer med andre. Det er derfor muligt at booke dem til et gratis oplæg. De kommer gladeligt ud og fortæller deres indtryk fra Det hellige Land.

Kontakt Ida Gransgaard (i.gransgaard@hotmail.com) eller Sophie Breum (sophiebreum@hotmail.com) for at høre nærmere.