Nyheder
Nyheder

Denis Mukwege – Lægen i Congo der kæmper for kvinders rettigheder 

På Himmelske dage 2022 holdt Denis Mukwege en tale om en vigtig rolle for kirkerne i Congo: At stoppe det krigsvåben som bruges i Congo, nemlig massevoldtægt og ødelæggende seksuel tortur 

Denis Mukwege. Foto:© European Union 2014 

Den congolesiske gynækolog Denis Mukwege kæmper for at levere den bedst mulige hjælp til kvinder som har været udsat for massevoldtægt - et ofte brugt våben under væbnede konflikter i Congo. I sit arbejde har han været med til at redde 30.000 til 40.000 kvinders liv, og dette har gjort ham til den førende ekspert indenfor udbedring af voldtægtsskader. Med baggrund i hans arbejde modtog han i 2018 Nobels Fredspris. Om prisen siger han selv ifølge Kristeligt Dagblad: ”En pris har kun betydning, hvis den kan gøre en forskel for kvinderne her i Congo. Hvis en pris kan få verden til at forstå, hvad der sker for kvinder, forstå, at kvinder fortjener fred, lighed og respekt, så er det en vigtig pris.”

Men hans arbejde har også haft konsekvenser. For 10 år siden blev han angrebet af 4 mænd som forsøgte at myrde ham, og han modtager stadig trusler. Men hvorfor denne voldsomme reaktion mod Denis Mukwege? Det er han fordi han kræver at gerningsmændene bliver retsforfulgt og peger dermed på et ømtåleligt emne i Congo. Han vil have massevoldtægterne stoppet, og han vil have at kirken tager del i det. 

Mukwege er uddannet læge med speciale indenfor gynækologi og er samtidig præst i Bukavu i Congo, han har været med til at starte Panzi hospitalet, hvor han selv arbejder og bor. 

Han var hovedtaler ved Det lutherske Verdensforbunds generalforsamling i Namibia i 2017 om hvordan religion kan spille en fundamental rolle i indsatsen mod seksuel vold mod kvinder. Læs mere om talen her

Desuden holdt han tale på Himmelske Dage, som for nylig fandt sted i Roskilde.  I sin tale fortalte han bl.a. om hvorfor han valgte at blive læge: 

"Praying for a sick child once, my father after finishing, said goodbye to the family. As I accompanied him, very touched by his compassion, the compassion he had shown for this suffering child, I was still surprised that he had not treated the child as he treats me. When I was sick myself, my father prayed and gave me medicine. However, for this poor little suffering child, he had given no medicine. Suddenly, a conversation began with my father: “Dad, why did you pray but you haven't given any medicine?” My father's answer was direct « “I am not a doctor” » I understood that there was a « gap » to be covered. I told my father, “I will then be a doctor, so you will be praying, and I will be giving the medicine”.

Desuden reflekterede Mukwege i sin tale over hvad det vil sige at være økumenisk og hvad forholdet er mellem det økumeniske og det etiske. Derudover talte han om begrebet nåde, og mener at selvom vi er frelst af Guds nåde, skal vi også kæmpe for andres frelse. Han ser på hvordan det hele peger i retning af et liv til forsvar for vores næstes, vores medmenneskers, rettigheder og værdighed – ikke mindst de seksuelt misbrugte kvinder.

Du kan læse Denis Mukweges tale på engelsk her

Du kan se Denis Mukweges tale på fransk med engelske undertekster i videolinket nedenfor: