Nyheder
Nyheder

Kirkerne kæmper for kvinders rettigheder

Kirkefolk verden over bærer sort hver torsdag for at protestere mod vold og overgreb mod kvinder

På skiltet i midten står der: "Thursdays in Black - Journeying towards a world without rape and violence" (Torsdage klædt i sort - på vej mod en verden uden voldtægt og vold). Det er budskabet i Kirkernes Verdensråds Thursdays in Black kampagne, som bl.a. Pan African Women's Ecumenical Empowerment Network (PAWEEN) er bannerførere for. Billedet er fra PAWEENs møde på Det Økumeniske Institet i Bosssey Schweiz sidste sommer. Foto: Anu Talvivaara/WCC

#metoo

Kvinders rettigheder er for alvor kommet på den internationale dagsorden i kølvandet på #metoo kampagnen. I oktober måned opfordrede den amerikanske skuespillerinde Alyssa Milano andre kvinder til at skrive #metoo på det sociale medie Twitter, hvis de havde været udsat for et seksuelt overgreb.

Det var der mange, der reagerede på. #metoo bredte sig og blev viralt. Flere og flere kvinder turde stå frem og fortælle åbent om deres erfaringer og dermed sætte problemet med vold og overgreb på dagsordenen. #metoo bevægelsen har løbende bredt sig til mange lande og til mange brancher - og det har givet kvinderettighedsforkæmpere rundt om i verden et momentum.

Men denne bevægelse er ikke kommet ud af ingenting. Kirkerne har i mange år været med i kampen for kvinders rettigheder.

Sortklædt protest

Kirkernes Verdensråd har siden 1980’erne ført kampagne for kvinders rettigheder. I protest mod vold, overgreb og mord på kvinder har Kirkernes Verdensråb været med i kampagnen Thursdays in Black, en kampagne der stadig føres i dag. Thursdays in Black er inspireret af borgerrettighedsbevægelser i Argentina, Palæstina, Rwanda, Bosnien og Sydafrika, hvor borgere protesterede ved at iklæde sig sørgedragt.

Siden har mange kirkefolk verden over båret sort hver torsdag, og gør det fortsat for at protestere mod vold og overgreb mod kvinder – hvilket man kan bevidne på de sociale medier. 

Værdighed

Mary Ann Swenson, biskop emerita ved Hollywood United Methodist Church og næstformand i Kirkernes Verdensråds centralkomité, glæder sig over, at problemet med vold og overgreb mod kvinder er kommet på den internationale dagsorden - ikke mindst fordi det er blevet adresseret af Hollywood-skuespillere -  og at kampen for kvinders rettigheder breder sig over hele verden.

”Kvinder og mænd skal behandles med værdighed. Ethvert menneske har værdi i Guds øjne, og der er ikke nogen, der skal behandles mindre værdifuldt end andre. Det er det, som det hele handler om,” siger Swenson ifølge Kirkernes Verdensråd og pointerer, at kampen for kvinders rettigheder er den samme over alt i verden. 


Læs interview med biskop Mary Ann Swenson om hendes erfaringer.


Kampen for kvinders rettigheder fortsætter med at være et prioriteret arbejdsområde for Kirkernes Verdensråd (Læs mere her ) og for Det Lutherske Verdensforbund (læs mere her) .


På Det lutherske Verdensforbunds 12. generalforsamling i Namibia i maj 2017, hvor folkekirken deltog, handlede et af hovedforedragene om den seksuelle vold og undertrykkelse, der bliver begået mod kvinder i DR Congo. (Læs mere her).