Fortsæt til hovedindholdet
Historier fra venskabsmenigheder
Historien om Monica

Historien om Monica

Monica fra Rumænien har i november været på besøg i Holstebro hos Karen Smith, der er formand for Viborg Stifts Mellemkirkelige Stiftsudvalg. 
Monica læser på Den internationale linje på Diakonhøjskolen i Århus med støtte fra stiftet og kommer fra Iasi i Moldavien, som er Viborg Stifts venskabsmenighed.

Det har været en travl og spændende uge, fortæller Monica ved et ”morgenkaffebesøg”. Karen har sammensat et program, hvor jeg har fået et bredt indblik i dansk kirkeliv. Vi har mødt Kirkens Korshær, babysalmesang, minikonfirmander, børnehaver, kirkekor og meget, meget mere.  
Alt sammen har vist Monica, at kirken arbejder døgnet rundt og ikke bare søndag formiddag fra 10-11.

Den 22-årige Monica læser på universitet i Iasi og synger desuden med i kirkens kor. Hun er glad for musik og det fællesskab, der er i det store kor på 40-45 medlemmer. Med et smil fortæller hun yderligere, at hun er tredje-yngst!

På universitet er der fire forskellige linjer. Man kan studere ikon-maleri, læse til lærer eller bibliotekar, studere til præst og læse på den sociale linje, som hun har valgt., da hun gerne vil være med til at gøre en forskel også for de fattige og ensomme i samfundet.

Der bliver også tid til at sammenligne dansk og rumænsk kirkeliv. Der ER ligheder, men også forskelle, og det, Monica især hæfter sig ved, er at alle synger med i den danske gudstjeneste. Det fællesskab om sangen har man ikke i hendes ortodokse kirke. Til gengæld kan hun spille ind med lagt flere farver og ritualer, end vi har i vore sammenhænge. 

Ved afskeden kan jeg ikke dy mig for at spørge, om der venter en ung smuk rumæner på hende, når hun vender hjem ved juletid. 
Ikke det hun ved af, fortæller hun. Hun har fået et tilbud fra en teologistuderende, som gerne ville have hende til hustru, men der var nu vist mest for, at han selv kunne få et embede. En præst i Rumænien skal nemlig være gift.  
Men sådan et frieri gennemskues let af en pige med ben i næsen!

Af Ole Blume, mediekonsulent, Viborg Stift


Sidst opdateret 27-06-2011