Fortsæt til hovedindholdet
Årsberetning
Trosfrihed - forfulgte kristne

Trosfrihed - forfulgte kristne

Armeniere fra Nagorno-Karabakh er netop ankommet til byen Goris i det sydlige Armenien. Foto: Alain Jocard / AFP /Ritzau Scanpix / Folkekirkens Nødhjælp

Retten til at tro og tænke som man vil, er fortsat under pres. En række internationale rapporter understreger alvoren i forfølgelse af kristne forstået som voldelige og retslige overgreb mod kristne, kristne grupper og menigheder pga. deres kristne overbevisning og praksis.

På det nationale plan har Det mellemkirkelige Råd de seneste fire år ydet støtte til opbygningen af Tænketanken for Forfulgte Kristne, som støttes af stifterne og samler en række vidende enkeltpersoner med engagement i tros- og religionsfrihed. Tænketanken har det seneste år dels arbejdet med tros- og religionsfrihed generelt i dansk udviklingspolitik – udgivet i rapporten ’Godt begyndt men ikke halvt fuldendt’ – og har arbejdet med anbefalinger til den reviderede nationale Afrikastrategi. Der er desuden en formidlingsopgave i at viderebringe viden om tros- og religionsfrihed i offentligheden.

Desuden skal det nævnes at folkekirken er en partner i det nordiske trosfrihedsforum (kaldet NORFORB og grundlagt af de nordiske kirker), som har lavet materialeplatformen www.forb-learning.org, hvormed man kan uddanne sig og lære mere om hvordan man kan kæmpe for retten til at tro og tænke i frihed.

Der eksisterer desuden et nationalt Forum for Tros- og Religionsfrihed. Formålet med dette forum er at fastlægge anliggendet udenrigs- og udviklingspolitisk og implementere retten, ikke bare som strategi, men også i praksis i Udenrigsministeriet. Selvom der er øget fokus på tros- og religionsfrihed, så er det primært trosbaserede organisationer, som arbejder med rettigheden. Det er nødvendigt at bygge alliancer med organisationer der arbejder bredere med rettigheder. Derfor arbejdes der på at danne brede koalitioner med civilsamfundsorganisationer og rettighedsbaserede organisationer.

For kirkerne og de kristne i Mellemøsten har de seneste årtier været hårde. Borgerkrig og økonomisk kollaps har fået mange til at forlade Mellemøsten. Kan kirkerne stadig bidrage til samfundet? Hvis de skal det, så skal tingene gribes anderledes an, er budskabet i dokumentet 'Så vælg da livet' (originaltitel: We Choose Abundant Life) som Folkekirkens mellemkirkelige Råd sammen med Danmission har oversat til dansk og som blev lanceret på Københavns Stift onsdag d. 20. september.

I forbindelse med den voldelige overtagelse af Nagorno-Karabakh-regionen har MKR sendt sympatibrev til den armenske kirkes katolikos, Karekin II. Situationen i Armenien vil blive ved med at være et fokusområde for MKR.