En del nydanskere har arbejdet i kirken i deres hjemland inden de kom til Danmark. Nogle er endda kommet til Danmark, fordi de er udsendt fra hjemlandet som præster eller missionærer.
Disse ledere er en stor ressource og står i dag i spidsen for nogle af Danmarks mere end 250 migrantmenigheder. Men mange føler sig også overset af folkekirken og savner anerkendelse for deres store slid, som ofte sker på frivillig basis. Selv dem, som er en del af folkekirken, kæmper med følelsen af manglende anerkendelse og savner en platform, som giver gode vilkår for arbejdet. Det handler blandt andet om adgang til økonomi, uddannelse, ansættelser og indflydelse i folkekirken.
Når man kommer udefra, kan det være svært at gennemskue det folkekirkelige bureaukrati. Derfor er der brug for nogen, som kan bygge bro og gå vejen sammen med de nydanske ledere.
Hvordan kan der arbejdes med nydanske ledere?
- Nydanskere har brug for støtte til at finde en platform at arbejde ud fra, for eksempel i menighedsrådet eller som ansat i folkekirken.
- Flere nydanskere med lederpotentiale bør tilbydes teologisk uddannelse og ansættes som præster i folkekirken.
- Der skal bygges tætte relationer til præster og ledere i migrantmenigheder uden for folkekirken, og de skal tilbydes teologisk uddannelse og mere viden om kirken i Danmark.
- Lokale sogne kan kontakte kommunen og høre mere om muligheden for at få nydanskere i virksomhedspraktik, løntilskud eller IGU-forløb.
Eksempel fra felten
- Uddannelsen 3K – Professionsbachelor i Kristendom, Kultur og Kommunikation, er for dig der er interesseret i et studie, der kombinerer grundlæggende livsværdier med viden og indsigt. Uddannelsen er en perfekt indgang til migrantpræster, for at få indsigt i de praktiske og teoretiske aspekter bag kristendom i Danmark, samt konkret læring om ledelse, koordinering og diakoniarbejde. Læs mere om hvordan lige præcis sådan en uddannelse kan gøre en kæmpe forskel for migrantpræst Frank Appiah.