Mange nyankomne oplever det som et stort pres at komme til et nyt land og etablere sig i det danske samfund. Det kan være svært at lære det danske sprog, især hvis man ikke har nogen at tale dansk med udenfor sprogskolen. Samtidig er der mange nye ting man skal lære om og har brug for hjælp til, for eksempel NemID, regler for boligsikring eller skat, kontakten til udlændingemyndigheder eller at opsøge fritidstilbud.
Hvis man kender nogen, som man kan spørge om disse ting, så bliver det hele meget nemmere. Derudover efterspørger en del nydanskere også en mulighed for at fortælle deres historie og bruge deres ressourcer.
Kirken kan være en god platform til at få lov at bidrage med det, man kommer med. På den måde kan nydanskere opleve, at de både giver og modtager. Mange ønsker at bidrage med noget og venter blot på at blive spurgt.
Hvordan kan der arbejdes med diakoni?
- Start lokale mødesteder og sprogcaféer, hvor nydanskere kan få hjælp til sproget og møde danskere, der kan guide dem ind i det danske samfund.
- Giv nydanskere mulighed for at bidrage, for eksempel ved at stå for kirkekaffen, hjælpe til i den lokale genbrugsbutik eller lave mad til et af kirkens arrangementer.
- Støt op om, at nydanskeres historier og livsvilkår fortælles i kirken, i lokalsamfundet og i medierne.
Eksempler fra felten
- Sprogundervisning: Der er stort efterspørgsel blandt udlændinge (især internationale studerende), om samtalegrupper eller sprogcaféer, især efter det er blevet dyrere at lære dansk, fordi der er indført brugerbetaling på op til 12.000 kr. for at deltage i sprogkurserne. Kirker kan imødekomme dette behov, ved at tilbyde gratis sprogundervisning og øvelse, som for eksempel:
Internationalt Kristent Center, der i mange år har tilbudt gratis sprogundervisning flere gange om ugen, og som oplever en stigning i besøgstallet.

Hjemmeside
Husum kirke, som har startet en ”tal dansk-café”, hvor frivillige samtalepartnere og nydanskere mødes hver onsdag til en kop kaffe, kage og en snak på dansk.
- Månedens kurv: I Husum Kirke donerer menigheden hver måned en kurv med madvarer til mennesker, som har svært ved at få økonomien til at hænge sammen. Det startede som en indsamling udelukkende fra menigheden, men nu er flere lokale samarbejdspartnere med og der er bokse til indsamling af madvarer i den lokale skole og i daginstitutioner. Kirken samarbejder også med boligsociale medarbejdere, som hjælper nogle af dem, som har behov for mad, med at søge.
- Gratis genbrugsbiks: Da gratis tøj/sko og legetøj blev efterspurgt, åbnede Husum Kirke en lille genbrugsbiks i kælderen. Den består af et par reoler og et par bøjlestænger. Folk i lokalområdet har været forbi med donationer - og det hele er ganske gratis.
- Social Café: En formiddag om ugen har Husum Kirke åbent i deres sociale café "Café Sammen". Her er der kaffe på kanden, hjemmebagte boller og mulighed for at komme og få en snak. Caféen benyttes til kreative sysler, spille et spil eller øve dansk. Deltagerne er både gammel- og nydanskere.

Diakonale aktiviteter i Husum Kirke. Fotos: Maria Sandborg.