Fortsæt til hovedindholdet
Historier fra venskabsmenigheder
Fondsstøtte fra Ejendomsmæglerne

Fondsstøtte fra Ejendomsmæglerne til Letland

af Henning Normann Andersen, formand for Ejendomsmæglernes Fond

Vesterkær Kirke i Aalborg har indledt et samarbejde med Ejendomsmæglernes Fond om at yde støtte til to skoler i Riga

Siden 1994 har Vesterkær Kirke, Aalborg plejet forbindelse med en venskabsmenighed i Sct. Peters Kirke i Riga, Letland. Man besøger hinanden hvert andet år på skift, ca 25 vekslende personer, så så mange som muligt lærer om livet i kirken og samfundet i det andet land. Letlandsudvalget under menighedsrådet planlægger og sognepræst Villy Mølgaard er rejseleder.

Støtte til at opbygge menigheden fra grunden
Menigheden måtte efter kommunismens nederlag opbygges helt fra grunden. Man holder gudstjenester i kirken, der har fået en hel del nyt kirkeinventar. Men kirken er stadig indrettet som museum. Gennem årene har Vesterkær hjulpet med praktiske ting, f. eks stole, trædeorgel og altersæt, så man kan holde gudstjeneste om søndagen.

Denne indledning bringer mig frem til mit egentlige ærinde, idet jeg er blevet bedt om at skrive lidt om den beskedne hjælp Ejendomsmæglernes Fond yder.

Fonden ønskede at støtte Letland
I 2004 fik jeg lov til at deltage i Letlandsturen, idet det var Fondets ide at se, om vi kunne finde et par steder at hjælpe i det meget fattige land, som er knyttet til Skandinavien siden hansetiden.

De baltiske lande betragter sig som er del af Norden, men har uden egen skyld været afskåret fra os i over 50 år.

Gennem velvillig hjælp fra Villy Mølgaard knyttede vi på forhånd kontakt til præstefruen Gunta, der taler engelsk, og bad hende at finde et par emner uden at love noget på forhånd.

Gunta fremkom med flere gode ideer, men især to tiltalte os.

Daghjem for gadebørn i Riga
Det første var Den Kristne Skole i Riga, som gerne ville oprette et daghjem for gadebørn i en gammel forfalden teaterejendom ved siden af skolen.

Denne gode ide ville vi gerne støtte og vi har siden flere gange bevilget midler til indkøb af gymnastikredskaber, undervisningsmaterialer og legetøj.

Skole for mentalt handicappede børn
En dag under vort ophold i Riga blev Villy Mølgaard og jeg afhentet i en gammel russisk bil, hvor fjedrene for længst var stået af, og kørt ca. 50 km sydpå ad hullede veje til en skole for mentalt handicappede børn mellem 7 og 18 år, Zalite Boarding Scool. Børnene ligner andre børn, men har forskellige mentale blokeringer, da mange er født af alkoholmisbrugere og de virker mere alvorlige end andre børn.

Elendige fysiske rammer
Efter en rundvisning var vi rystede og ydmyge over at se de elendige forhold børnene lever under, f.eks. var der 6 håndvaske og 4 brusere med koldt vand til over 100 børn (se billede nr. 1). Varmesystemet er gamle utætte ovne og man har kun til opvarmning træ, som børnene selv kløver og saver om sommeren. Letland har fastlandsklima med flere måneder på minus10-20 grader!!

Giv os bøger!
På mit spørgsmål om, hvad de savnede mest, hvis vi kunne skaffe midler, havde jeg ventet bedre sanitære eller varmeforhold, men rektor Inara svarede med et ord ”Lærebøger” De havde kun kasserede bøger fra besættelsestiden (Bemærk ordet) og deres håb var at lære børnene at læse og skrive, da de ellers var henvist til gaden i et land uden socialforsorg.

Pengene kommer i de rette hænder
Bestyrelsen bakkede op om ideen, og vi har indført den praksis, at vi meddeler Villy Mølgaard, når vi har et beløb. Han ringer til Gunta, der meddeler videre. Skolen bestiller de ting de ønsker og firmaet sender regningen til os. Når vi har betalt, leveres varerne og skolen fotograferer dem og sender billeder til os. På den måde ved vi, at tingene havner i de rette hænder og ikke i de forkerte lommer. Vi har efterhånden en hel scrapbog med billeder fra Letland af glade børn og lærere. 

Modtagelse for fuld musik
Letlandsudvalget havde i maj arrangeret en tur med ca. 25 deltagere, hvor vi besøgte skolen og blev modtaget med en koncert og åbne arme. De ting vi har sponsoreret gennem to år var lagt frem og der var jubel over de bærbare computere vi havde med.
Sagen er, at Skolen i Hammer Bakker gennem Jytte Ulvskjold, har foræret 32 bærbare computere til projektet. De er kasseret, da de er for langsomme til dagens tempo, men kan sagtens bruges endnu, hvorfor vi delte dem mellem Den Kristne Skole og Zalite, sammen med midler til at købe programmer på lettisk og printere.

En gave i bagagen
Rejseselskabets deltagere, viste deres format ved hver at tilbyde at have 1-2 computere i bagagen, så transporten blev klaret elegant og uden udgift, tak for det.

Det er en glæde for bestyrelsen i Ejendomsmæglernes Fond, der er velgørende, at hjælpe vore venner i Letland, der mangler meget for at komme op på vort niveau, men da vore midler er begrænsede, håber jeg med denne fortælling måske at have vækket interesse hos andre organisationer, der kan hjælpe, Baltikum har nok at tage fat på.


Sidst opdateret 20-06-2007