Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Inspiration, samling og status på folkekirkens arbejde med migranter og asylansøgere

På konferencen "Den nydanske folkekirke" på Hotel Nyborg Strand samledes repræsentanter fra en bred vifte af nøgleaktører i folkekirken for at gøre status på arbejdet blandt nydanskere og pege på strategiske prioriteringer i fremtiden.

Konferencen var præget af mange gode input. Her fra Jeppe Bach Nikolajsen (Menighedsfakultetet), Clement Dachet (Mission Afrika) og Birgitte Rosager Møldrup (sogne- og migrantpræst i Jelling og Kollerup Vindelev). Foto: Michael Rønne Rasmussen. 

Programmet bestod af ekspertoplæg, beretninger fra nydanskere og indlæg fra folkekirkelige repræsentanter, som forholdt sig til hvordan folkekirken bedre kan repræsentere og inkludere de 13% af befolkningen, som er indvandrere eller efterkommere.

Paul Scheffer fortalte om sin forskning inden for migration og integration med særligt fokus på tendenser og perspektiver i Europa i dag. Migration medfører følelsen af tab for både migrant og værtssamfund; et tab af identitet, sprog og kultur for migranten og et tab af kontrol grundet forandringer for værtssamfundet. Scheffer pegede desuden på, at konflikt er et tegn på, at integration er i aktiv proces. Det er ét skridt frem fra undgåelsesfasen, hvor migranter og værtsbefolkningen lever parallelt med hinanden uden at have med hinanden at gøre. Gennem konflikt kan der ske en reel tilpasning, som indebærer, at de to grupper kommer til at leve med hinanden og ikke blot tolerere hinanden.  

Sara Afshari gjorde os klogere på konvertitters møde med folkekirken. Hendes undersøgelse blandt farsitalende konvertitter i folkekirken gjorde det klart, at deres behov er meget anderledes end almindelige danskeres. Nydanskere savner generelt større imødekommenhed og flere relationer til danskere i kirken. Og det gælder i særlig grad nyankomne konvertitter, som har ekstra brug for støtte til at skabe en ny identitet, fordi de både skal integreres i en ny tro og i et nyt samfund. Derfor har de brug for at blive set, hørt og mødt af nærværende fællesskaber og medvandrere i troen.

Clement Dachet, som er ansat i Mission Afrika og oprindelig kommer fra Nigeria, præsenterede sin undersøgelse om migrantmenigheders vilkår, behov og syn på folkekirken. Der er hos mange en stor vilje til øget samarbejde med folkekirken og også blandt nogle til at blive en del af folkekirken. Men der blev også udtrykt ønske om et mere ligeværdigt forhold. Vi fik indsigt i migrantpræsters syn på folkekirken og deres forskellige tilgange til samarbejde. Det blev gjort tydeligt, at præmissen for samarbejdet med folkekirken er vigtig for migrantmenigheder; at der er teologisk åbenhed og at assimilation ikke er et krav, hverken kulturelt eller teologisk. 

Vi lyttede også til en række lokale stemmer fra folk med nydansk baggrund, der havde forskellige baggrunde og oplevelser med folkekirken.

Yasin Ahmadi fra Afghanistan fortalte ud fra sin personlige erfaring om, hvor vigtig behandlingen af en nyankommen i kirken er, og hvor stor en forskel det gør for troværdigheden af de kristne, han møder. Yasin var i sit første møde med kirken blevet mødt med skepsis og lukkethed, men tilhører nu en menighed, hvor han føler sig hjemme.

Gloria Nshuti, som er opvokset som præstebarn i en migrantmenighed, fortalte om de identitetsudfordringer, som den næste generation står overfor og som er vigtige at være opmærksom på i både folkekirken og migrantmenighederne. Det er vigtigt, fordi den næste generation på den ene side kan risikere at falde mellem to stole og miste forbindelsen til kirken, men på den anden side i høj grad kan være brobyggere mellem forskellige kirker og traditioner og på den måde være med til at skabe forandring.     

Konklusionen var der bred konsensus om blandt konferencens deltagere: Hvis nydanskere skal kunne sige "vi" om folkekirken, skal de være bedre repræsenteret i kirken, så vært-gæst forholdet blødes op. For at nå dertil er der en lang vej at gå, og det er en opgave, som mange sogne endnu ikke har viden og kompetencer til at kunne løse alene. Derfor er der behov for, at man i provstierne drøfter, hvem der lokalt vil kunne løfte opgaven bedst og så understøtte dette arbejde.

Med læringen fra konferencen lægges der nu op til at brede drøftelsen ud til det lokale niveau i folkekirken. Derfor er der udarbejdet et hæfte med titlen 8 teser om den nydanske folkekirke, som er et samtaleoplæg til brug i menighedsråd, provstiudvalg, kirkelige organisationer og i folkekirkens andre institutioner. Du kan få hæftet tilsendt i digitalt eller i trykt format ved at skrive en mail til ake@interchurch.dk

Erfaringsudveksling og vidensdelingen fortsætter i Folkekirkens Migrantsamarbejde, bl.a. med konferencen "Next generation - tomorrow's church" d. 23.-25. maj, om betydningen af den næste generation for kirkesamarbejde. Læs mere om dette og andre kommende arrangementer her.

Af Anne Katrine Ebbesen