Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Vinderne af første runde af Europæisk Reformations-MGP er fundet

Med European Reformation Song Contest sætter Leuenberg Kirkefællesskabet musik til reformationsjubilæet. 

Evensong ved Leuenberg Kirkefællesskabets 7. generalforsamling i Firenze. Foto: MKR/RHS

I første runde af konkurrencen, som løb indtil sommeren 2015, blev tekster fra syv lande indleveret, enten som nye ord til velkendte salmemelodier eller blot som tekst. Et internationalt dommerpanel udvalgte fem af sidstnævnte til at få musik komponeret til dem – og én tysk, én norsk, én dansk og to ungarske tekster gik videre til anden runde. Der blev modtaget bidrag i to melodi-kategorier: ”traditionel” og ”nutidig”.

”Vi var opsat på, at sangene let skal kunne synges af menighederne”, siger Jochen Arnold, dirigent ved St. Michaels kloster i Hildesheim og Leuenbergfællesskabets liturgi-medarbejder, idet han prøver at forklare, hvad dommerne har kigget efter. ”Melodien bliver nødt til at være fængende og ikke alt for indviklet. Derudover bør der være gode betingelser for orgel eller klaver-akkompagenment eller måske også for guitar.” Han siger, at nogle bidrag var bedre egnede til solister eller bands. ”Men den høje kvalitet af disse bidrag fik alligevel dommerne til at anbefale dem til videre brug.

Dommerpanelet, som bestod af prof. Jochen Arnold, dr. Britta Martini (Berlin) og Peter Steinvig (Metodistkirken i Danmark) valgte følgende vindere:

Prisen for den bedste ”traditionelle” melodi går til Åshild Watne fra Norge for musikken, hun har komponeret til teksten ”Når du vil /When you will” af Holger Lissner fra Danmark.

Vinderen for den bedste "nutidige" melodi er ”Lemesen égő / Burning on Limes” med tekst af den ungarske digter Zsolt Miklya. Musikken er komponeret af gruppen Hangraforgó (László Faggyas and Bea F. Sipos).

Dommerne uddelte særlige priser til yderligere tre stykker (to originalmelodier og en tekst med musik). Vinderbidragene vil blive udpeget og offentliggjort i 2016.

Generalsekretær for Leuenbergfællesskabet Michael Bünker siger, at European Reformation Song Contest har vist, at kirkemusik stadig blomstrer i Europa i dag.

”I alt 100 musikere, tekstforfattere og sangskrivere har indsendt omkring 120 bidrag,” afslører Jochen Arnold.

Leuenbergfællesskabets mål har været at gøre reformationens og protestantismens sag mere tilgængelig i en bredere kirkekreds og for den brede befolkning. Musik er et særlig godt redskab ”og virkelig et nøgleinstrument i forhold til at nå også unge mennesker. Musik rører vores hjerter i dag, sådan som de også gjorde det for 500 år siden.”


Artikel bragt på www.leuenberg.eu
Oversat af Rebekka Højmark Svenningsen