Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

September er Skabelsestid

Kirker i hele verden beder for skabelsen

I september begynder Skabelsestiden. Den varer fra 1. september til 4. oktober.

Det er en periode i kirkeåret, hvor man sætter fokus på Gud som skaber og på skabelsen. Her ser man nærmere på første trosartikel i trosbekendelsen, så at sige.

Men skabelsestiden er også en tid, hvor kirkerne tager sig tid til at tænke over, hvordan vi skal være over for vores medmennesker og vores medskabninger. Hvordan fremmer vi hvert menneskes iboende værdighed, og hvordan drager vi omsorg for hinanden i et menneskeligt fællesskab?

Kirker i Danmark og i mange kirker rundt i hele verden sætter i denne periode særligt fokus på skabelsen og bruger tiden på at takke og værne om alt det skabte. Nogle kirker vælger at tale om klima og miljøet ved høstgudstjenesterne, som ofte ligger i skabelsestiden.  

Kirker står sammen i Skabelsestiden

Skabelsestiden forener kirkerne, og den katolske europæiske bispekonference (CCEE), Konferencen af Europæiske Kirker (KEK) samt det europæiske kristne miljønetværk (ECEN) opfordrer sammen alle kirker til at arbejde for og bede for skabelsen og for ”det fælles hus” (oikos) som både omfatter den Gudskabte natur og det menneskelige fællesskab. 

”Vi står midt i miljømæssige ødelæggelser og klimaforandringer, og ansporet af ordene fra pave Frans I’s encyklika Laudato sì anerkender vi vores fælles ansvar. Vi inviterer på det varmeste alle kristne i Europa, medlemskirker i KEK og biskopskonferencerne i CCEE, sogne og menigheder og alle gode kræfter til at deltage i skabelsestiden og fejre skabelsestiden sammen inden for jeres egne liturgiske traditioner og opretholde den fælles kristne tro på den skabende Gud,” udtaler generalsekretærerne Duarte da Cunha (CCEE), Heikki Huttunen (KEK)  og Peter Pavlovic (ECEN) i en fælles pressemeddelelse.

KEK besluttede på en konference i Sibiu i Rumænien i 2007 at markere skabelsestiden og placere det som en vigtig liturgisk periode og samlingspunkt for kristen bøn. Den ortodokse patriark Dimitrios igangsatte markeringen 1. september som bøn for verdens skabelse, og sidste år besluttede Pave Frans I, at 1. september skulle være en mærkedag i den katolske kirke, hvor man beder for skabelsen.  

I løbet af årene er skabelsestiden blevet en fast bestanddel i internationalt kirkeliv. Alle danske kirker og menigheder har mulighed for at markere skabelsestiden på den måde, som det passer til deres tradition og liturgi. 

Hvis man vil have inspiration til, hvordan man kan markere skabelsestiden, kan man kontakte Danske Kirkers Råd eller Folkekirkens Mellemkirkelige Råd.


Af Christian Arffmann