Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Præster klædt på til at arbejde med flygtninge

Teologisk Pædagogisk Center i Løgumkloster dannede d. 26.-28. august ramme om et kursus for præster og ledere, som til dagligt arbejder med asylansøgere og flygtninge. 

Kurset omfattede en række teologiske, juridiske og praktiske temaer, som til sammen gav et godt fundament til det videre arbejde. 

En stor andel af kursusdeltagerne er udpeget som ressourcepersoner vedrørende spørgsmål om dåb og konversion. De står nu til rådighed for præster og andre ude i stifterne, som måtte have behov for sparring, fx om hvordan man strikker et dåbsoplæringsforløb for asylansøgere sammen. Listen over ressourcepersoner i de enkelte stifter kan ses på www.asylsamarbejde.dk.

Foto: Niels Thure Krarup

Asylcenterleder i Jammerbugt Kommune Nina Svendsen underviste om, hvordan et asylcenter fungerer og hvilke muligheder, der er for samarbejde mellem kirke og asylcenter. Det affødte gode drøftelser om, hvordan kirken kan agere ansvarligt over for flygtninge, som ofte befinder sig i sårbare situationer. Af drøftelserne blev det også tydeligt, at samarbejde mellem kirke og asylcenter har forskellige vilkår afhængig af den lokale situation. Dialogen med centerledelserne om, hvad kirken kan byde ind med, vil derfor også fortsætte i dette lokale regi.

Michala Bendixen fra foreningen Refugees Welcome underviste om de juridiske aspekter af asylproceduren, som alle asylansøgere gennemgår. Dette blev suppleret med statistik og fakta, som belyste kompleksiteten i hele flygtningekrisen. Deltagerne fik i den anledning også lejlighed til at drøfte teologiske og juridiske problemstillinger omkring Flygtningenævnets vurderinger af konvertitters troværdighed, hvilket ofte fører til afslag på asyl for kristne af bl.a. afghansk og iransk herkomst.

Selvom der var stort fokus på praktiske og juridiske problemstillinger, så blev der også anledning til at gå ind i nogle af de mere bibelteologiske refleksioner om flygtninge og migranter. Underviser i religionsvidenskab ved Misjonshøgskolen i Stavanger, Jan Opsal, førte kursusdeltagerne solidt gennem det bibelske materiale i både Det Gamle Testamente og Det Nye Testamente. Dette blev krydret med relevante personlige beretninger fra et langt liv i tæt kontakt med muslimer.

Flygtningekrisen har ryddet mediernes dagsorden de seneste uger. Det er vigtigt, at kirken er til stede med både besindighed og handlekraft. De mange nye initiativer for asylansøgere og flygtninge, som er på vej i sogne, stifter og provstier, vidner om, at folkekirken er i bevægelse og er sig sit ansvar bevidst. De faglige ressourcer og netværk, som findes i Folkekirkens Asylsamarbejde, står til rådighed for menigheder, som måtte ønske at involvere sig konkret i dette arbejde. 


Af Søren Dalsgaard, koordinator for Folkekirkens Asylsamarbejde