Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Pave Frans og formand for LVF, Biskop Younan markerer reformationsjubilæet i fællesskab til oktober

Det lutherske Verdensforbund og Den katolske Kirke holder en fællesmarkering på reformationsdagen den 31. oktober 2016 i Lund.


I dette interview til Det lutherske Verdensforbund (LVF) fortæller generalsekretær for Verdensforbundet dr. Martin Junge og formand for LVF, biskop Younan om deres tanker om det kommende møde mellem disse to store kirkesamfund, som finder sted i byen, hvor LVF holdt sit stiftende møde i 1947.

Hvorfor er den økumeniske markering i Lund vigtig? 
Junge: Det er en historisk begivenhed, at katolikker og lutheranere markerer reformationsjubilæet sammen til oktober 2016. I Lund mødes vi for at takke for de gaver, Reformationen og vores dialog gennem de sidste 50 år har bragt; for at sørge over den menneskelige lidelse og splittelse af kirken som fulgte med Reformationen og for at forpligte os på et fælles vidnesbyrd i verden

Vi forpligter os på at komme et skridt nærmere enhed. Vi søger åbenhed og opmuntring til at overvinde de forskelle i praksis og doktrin, som fortsat er her, og at bevæge os fremad i overbevisning om, at de kan blive overvundet

Younan: Dialogen mellem LVF og Det pavelige råd for kristen Enhed (PCPCU) har stået på i næsten 50 år. En vigtig milepæl var underskrivningen af Fælleserklæringen om Retfærdiggørelseslæren i 1999. Dette var et meget vigtigt skridt mod forsoning. Lund er næste skridt. Efter 500 år ser begge kirker evangeliets troskab sammen og anerkender, at vi sammen er sendt som Kristi legeme til tjeneste for verden.

Den lutherske reformation er blevet en verdensborger.

Biskop Younan, formand for Det lutherske Verdensforbund

Hvad mener I, når I taler om enhed? 
Junge: Lutheranere og katolikker har forpligtet sig på sammen at søge den synlige enhed, som det er udtrykt i vores fælles rapport Fra konflikt til fællesskab: Luthersk-katolsk fælles markering af Reformationen i 2017. De ting, som forener os har større magt end de, der deler os. I fremtiden har vi brug for at videreføre diskussionen om kirken, embedet og nadverens sakramente. De skridt, vi har taget indtil videre, og den opmuntring, vi modtager fra vores fælles reformationsmarkering vil give os fokus for den diskussion.

Når vi taler om enhed, taler vi også om forsoning, om at være overbevist om, at det er muligt at overvinde fragmentering, og at vi kan og vil lære af hinanden. Vi tror, at det er muligt at helbrede de historiske sår, og at vi har brug for at gøre det, for at vi sammen kan tjene vores sårede og fragmenterede verden.

Younan: Lund-begivenheden er en vigtig mulighed for katolikker og lutheranere til at reflektere sammen over, at den forsoning, som Gud kalder os til i Kristus, ikke er for os selv, men for Kristi kirkes enhed og for verden. Vi husker på, hvad der står i Johs. 17:21 – ”Jeg beder... at de alle må være ét... for at verden skal tro.” Vores forhold har vokset sig større gennem årene, og når mennesker ser os arbejde sammen, kan de regne med os. 

Det er også vigtigt, at vi ikke kun tænker på kirkelederne i LVF eller i Den katolske Kirke. Det handler om græsrødderne, hvor vi kan samles i diakoni, og hvor vi kan opbygge større tillid. LVF World Service og Caritas, den diakonale gren i Den katolske Kirke, tjener mennesker i nød over hele verden. Vi bør udforske muligheder for at gennemføre vores diakonale arbejde sammen mange steder, såsom i Mellemøsten, hvor den kristne tilstedeværelse er truet; i Malaysia, hvor kristne forbydes at bruge navnet Allah; i Nigeria, hvor ekstremister bruger vold mod kristne; og på globalt niveau ved at bekæmpe økonomisk uretfærdighed og mange former for ekstremisme, heriblandt islamofobi.

Hvordan valgte man mødestedet? 
Junge: Lund blev besluttet som mødested i fællesskab af LVF og PCPCU. Lund er fødselsstedet for LVF i 1947. Katolikker og Lutheranere har fejret gudstjeneste i Lund Domkirke i 1000 år. 

Men reformationsjubilæet vil også blive markeret verden rundt. I Wittenberg, som udgør et særligt sted for verdens lutheranere, er vi allerede begyndt med Lutherhaven, hvor vi håber at have plantet 500 træer, når vi når 2017. De skal repræsentere 500-års jubilæet. Forud for mødet i Lund vil LVF’s råd mødes i Wittenberg i juni i år.

Younan: Siden, i 2017, vil vi tage til Windhoek i Namibia, hvor LVF’s tolvte generalforsamling vil finde sted. Ved at følge rejsen fra Wittenberg i den europæiske sammenhæng og så til den afrikanske region: Wittenberg – Lund – Windhoek, vil vi understrege et budskab, som vi lægger vægt på i disse år: Den lutherske reformation er blevet en verdensborger.

Nogle gang arbejder vi kirker med vores fortid, som om vi ikke havde en fremtid.

Dr. Martin Junge, generalsekretær, Det lutherske Verdensforbund

Hvordan kan Lund-begivenheden hjælpe parterne videre?
Junge: Nogle gang arbejder vi kirker med vores fortid, som om vi ikke havde en fremtid. Det særlige ved Lund-begivenheden er, at mens vi fortsat er opmærksomme på vores fortid, vil vi ikke foretage vores dialog på baggrund af gamle minder og vores historie. Jeg tror, at selve dette skifte til intentionelt at efterlade konflikten og omfavne fællesskabet vil gøre en forskel for måden vi vil være i stand til at tale sammen.

Younan: Forsoningen med Mennoniterne i 2010 har været en inspiration for det, vi skal foretage os i Lund. Vi har oplevet tilgivelsens og forsoningens magt som den mest opmuntrende og befriende mangt, som har gjort os fri til at arbejde, engagere os, samarbejde, til at have tillid til hinanden. Vi håber, at Helligånden fortsat vil lede os sammen med katolikkerne til Lund og endnu videre.

Hvilke reaktioner har I fået, da I annoncerede Lund-begivenheden?
Junge: Reaktionerne har været meget stærke og positive, både fra kirkerne og fra de sekulære medier. Vi har sagt, at vi er båret af en dyb overbevisning om, at ved at arbejde frem mod forsoning mellem lutheranere og katolikker, bidrager vi til retfærdighed, fred og forsoning i en verden, som er såret på grund af fragmentering og sekterisk vold. Jeg tolker den stærke interesse efter denne bekendtgørelse om Lund som et håbstegn, som minder os om, at der er andre måder at arbejde med forskelle og konflikter, der ligger bag os. 
Vi undersøger nu mulighederne for at live streame begivenheden for at gøre den tilgængelig for mennesker verden rundt, så de kan deltage med deres bønner, som opmærksomme lyttere, og med internationale forsamlinger i forbindelse med begivenheden.

Younan: Vi byder den stærke bekræftelse af og opfordring til Lund-begivenheden velkommen. Vi er meget opmærksomme på, at lutherske kirker verden over er på forskellige stadier, når det handler om, hvordan de lever med og oplever deres forhold til Den katolske Kirke, og det samme kunne man sige om lokale katolske kirker. Alligevel, når vi kender disse virkeligheder, vil vi fremhæve denne søgen mod vores enhed – efterlade konflikten og arbejde frem mod fællesskab.

‘What unites us is stronger than what divides us’
Interview til lutheranworld.org 2. februar 2016
Oversættelse: Rebekka Højmark Svenningsen

_ _ _

2. juni: Mødet i Lund følges op af en offentlig samling i Malmø. Læs pressemeddelelsen her.