Nyheder
Nyheder

På Det Hellige Bjerg er der tid og rum til at tænke

Sognepræst Thomas Horneman-Thielcke finder åndelig fordybelse i et græsk-ordodokst munkesamfund

"Når man rejser til et sted, der er helt anderledes end det, man ser til hverdag, så giver det anledning til refleksion," siger sognepræst Thomas Horneman-Thielcke, der fra sit værelse har taget dette billede af udsigten til Athos-bjerget.


Sognepræst Thomas Horneman-Thielcke er lige kommet hjem fra en retræte på Athos-bjerget i Grækenland. Det er en stor inspiration og er en kilde til åndelig fordybelse, siger Horneman-Thielcke, der er sognepræst i Herlufsholm Kirke i Roskilde Stift og er medlem af Folkekirkens Mellemkirkelige Råd.

På den græske halvø Halkidiki findes et munkesamfund, der har eksisteret i over 1000 år. På halvøen ligger der 20 større klostre og mange flere munkefællesskaber, og de hører under den græsk-ortodokse kirke under ledelse af den økumeniske patriark Bartolomæus.

Men hvorfor tager en folkekirkepræst på besøg hos et græsk-ortodokst munkesamfund?

”Når man rejser til et sted, der er helt anderledes end det, man ser til hverdag, så giver det anledning til refleksion. Når jeg er på besøg på Athos, et samfund der har eksisteret på samme vis i over 1000 år, er det en god ramme til at reflektere over det liv jeg lever og over mit gudsforhold,” siger Horneman-Thielcke.  

”Det er et sted for bøn og samtale. Faktisk ånder alt af bøn og af gudsnærvær på Athos. Her er der plads og rum til at tænke. Der er ikke noget, man skal nå. Man skal bare være til. Det giver en stor fred,” siger Horneman-Thielcke.

”Her er der en stor nysgerrighed på andre. En nysgerrighed på, hvordan andre tænker Gud, og hvordan andre tænker kristendom. Og så eksisterer der en helt særlig stilhed og energi her” siger Horneman-Thielcke, der allerede glæder sig til sin næste tur til Athos.

Han kan varmt anbefale andre præster at rejse udenlands for at få tanket åndeligt op til præstegerningen. For eksempel til ”Det Hellige Bjerg”, som Athos kaldes blandt grækere.