Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Øget tilskud fra Folkekirken til Det lutherske Verdensforbund

Kirkeministeren har via Fællesfonden for årene 2016 og 2017 bevilliget 1,3 millioner ekstra til arbejdet i Det lutherske Verdensforbund (LVF). 


Folkekirken har altid betalt mindre i kontingent til Kirkernes Verdensråd, LVF og Konferencen for Europæiske Kirker (KEK) end aftalt. Kontingentbeløb fastsættes på grundlag af medlemstal og det pågældende lands økonomiske niveau. Det betyder, at hvert folkekirkemedlem burde betale ca. 47 øre til LVF-fællesskabet om året. Men reelt har folkekirken de seneste mange år kun betalt 17 øre. Til sammenligning betaler Svenska Kyrkan 49 øre pr. medlem.

To gange tidligere i 2005 og 2010 har Folkekirkens mellemkirkelige Råd – uden positivt resultat – ansøgt om øget støtte til kontingentbetaling. Det er derfor meget positivt, at ministeren nu har bevilliget et ekstra tilskud de næste to år, som for LVF er særligt krævende på grund af det forestående reformationsjubilæum og generalforsamling i 2017. Dette bidrag til LVF er udtryk for en prioritering fra Folkekirkens mellemkirkelige Råds side. Kirkernes Verdensråd og KEK har tilsvarende forventning og behov for større medlemsbidrag. Men det ville være urealistisk at forvente øget støtte over en bred kam.

Den ekstra bevilling vil af Folkekirkens mellemkirkelige Råd blive fulgt op af et intensiveret arbejde for at styrke og fremme folkekirkelige ønsker til LVF’s prioriteringer. En langsigtet vilje til at opretholde et højt støtteniveau hænger naturligvis sammen med en klar fornemmelse af, at LVF virker både for og på vegne af danske folkekirkemedlemmer og er en uundværlig del af det at være danske kirke i et globalt fællesskab.

 

Af Birger Nygaard