Nyheder
Nyheder

Kvindelige præster fra hele verden samlet i Wittenberg

Ordiner flere kvindelige præster, lød opfordringen fra 120 kvindelige præster i den lutherske kirke

Der skal ordineres flere kvinder i kirken, var hovedbudskabet, da kvindelige præster og biskopper fra nær og fjern samledes i Wittenberg for at markere reformationsjubilæet. Foto: LVF/Marko Schoeneberg


120 kvinder fra 18 forskellige lande samledes d. 14 august ved Slotskirken i Wittenberg. Hovedparten var præster, biskopper og andre lederskikkelser, og deres budskab var ikke til at tage fejl af: Ordiner flere kvindelige præster!

I anledning af reformationsjubilæet satte Evangeliche Frauen in Deutschland streg under ligestillingen i en række arrangementer på Det Lutherske Verdensforbunds Verdensudstilling i Wittenberg, der varer frem til 10. september.

Til stede var blandt mange andre Grønlands biskop Sofie Petersen, Dr. Chiropafadzo Moyo, provst i den lutherske i Zimbabwe og Marjory Slagtand, präsident i den evangelisk-lutherske kirke i Surinam.  samt. ”Her står vi” sagde de, og manifestationen var en tydelig henvisning til Luthers tale til rigsdagen i Worms i 1521, hvor han stod fast på sine reformatoriske tanker.  

Knap 500 år efter samles de 120 kvinder fra den globale lutherske kirke så for at mindes Luther og for at opfordre til reel ligestilling i kirken.

Til stede var også Maria Jepsen, den første kvinde, der blev ordineret som biskop i den lutherske kirke. Denne ordination fandt sted for 25 år siden og var dengang meget opsigtsvækkende. Men som ambassadør for reformationsjubilæet i Tyskland, Margot Kässmann, omtaler det, var det ”blot en fortsættelse af Luthers erkendelse af, at alle der er døbt, er ligeledes præster, biskopper og paver.” Dog, pointerer Kässmann, ”forbinder de fleste stadig mest kirken med mænd i mægtige gevandter. Det er en skam.”

Men, som man kan se i dette videoklip  og i billederne her, findes der mange kvinder i de lutherske kirker rundt i verden, også i ledende positioner. Men ikke nok, lyder budskabet.