Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Historisk bred samling om trosfrihed – kristenforfølgelse

Hvem skulle tro anno 2015, at diskrimination, forfølgelse, martyrium er det emne, der på tværs af alle de store grupper i verdenskristenheden opleves mest presserende og relevant at mødes om?

Foto: Global Christian Forum/Kim Cain

Ikke desto mindre var det baggrunden for, at ca. 150 kirkeledere fra kirkesammenhænge, der repræsenterer over 2 milliarder kristne, mødtes i Global Christian Forum primo november i Albanien.

Det var ikke bare en ”snakke om”-konference. Halvdelen af deltagerne kom fra lande og situationer, hvor man aktuelt oplever diskrimination, forfølgelse og martyrium. Den katolske ærkebiskop fra Aleppo og leder af Caritas-hjælpearbejdet i Syrien havde for nogle dage forladt den sønderbombede by, hvor han trofast arbejder for at hjælpe kristne og alle andre, der lider under den langvarige borgerkrig. Han sad ved siden af den unge kvindelige, protestantiske advokat fra Sri Lanka, der kæmper for muslimers og kristnes rettigheder i et land, hvor man oplever buddhistisk undertrykkelse. Og på talerstolen står en mand fra Sydsudan, der fortvivlet taler om en for os næsten ukendt krig, hvor militsgrupper rykker ind i landsbyer, hvor de dræber mændene bortfører kvinder og børn. 

Global Christian Forum (GCF) er en udløber af et initiativ fra Kirkernes Verdensråd, der for 15-20 år siden spurgte ind til, hvordan man kan mødes i ”the wider ecumenical movement”, dvs. med den del af verdenskirken på 1,5-2 milliarder mennesker, som består af katolikker, protestanter, pinsefolk m.v., som ikke er medlemmer af Kirkernes Verdensråd, der kun repræsenterer ca. ½ mia. kristne. Siden da har man med nogle års mellemrum mødtes i forum-samlinger, der ikke har politiske processer og besluttende myndighed.

Men samlingerne har den meget store kvalitet, at de, der normalt aldrig befinder sig i samme rum, rent faktisk kommer sammen omkring emner af stor, fælles vigtighed. Netop temaet diskrimination, forfølgelse, martyrium kunne samle bredt, idet der er tale om et globalt problem, som kalder på globalt fokus og omsorg i lytten, forbøn, fortalervirksomhed, og solidarisk samvirke.

Folkekirkens mellemkirkelige Råd har siden 2011 haft fokus på trosfrihed – forfulgte kristne og deltog derfor i konferencen, der kun alt for tydeligt demonstrerede projektets relevans. Der er ikke tale om et svindende problem, men et globalt problem, der på vidt forskellig måde kommer til udtryk. Globalisering med omfattende samfærdsel medfører ingenlunde, at religiøs mangfoldighed og selvbevidsthed ophæves.

Tværtimod synes politiske og religiøse majoritetskulturer at have et stigende behov for fremhæve egen fortrinsstilling på bekostning af minoriteters rettigheder. De næste mange år vil der være behov for fortsat indsats på dette område, samtidig med at vi lærer, at religiøs diskrimination altid har været en del af religionernes skyggeside.

Læs mere om og statement fra konsultationen her.

Af Birger Nygaard