Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Folkekirken fejrer reformationen med lutheranere fra alle verdens kontinenter

Det er vigtigt at opdage det globale aspekt i det lutherske, siger biskop Marianne Christiansen, som tager til Namibia for at møde lutherske kirker fra hele verden 

Det Lutherske Verdensforbunds (LVF) planlægningskomité byder velkommen til LVFs 12. generalforsamling 10-16 maj i Namibia - hvor også folkekirken deltager. Foto: LVF.

Folkekirken er en evangelisk-luthersk kirke. Men hvad vil det egentlig sige at være evangelisk-luthersk? Er det noget særligt dansk? Eller er det noget, man også finder uden for landets grænser?

Ja, faktisk findes der lutherske kirker overalt i verden og på alle kontinenter. Den bevægelse, som Martin Luther satte i gang i Wittenberg, er blevet en verdensomspændende bevægelse. I hele verden er der kristne, der tager del i lutherske arv og identitet. Og Folkekirken står midt i den – som den fjerdestørste lutherske kirke i verden.

Derfor har sammenslutningen af lutherske kirker på globalt plan (LVF) besluttet at markere reformationsjubilæet og kalde kirkerne sammen til en fælles samtale i Namibia om, hvad der samler og skiller lutheranere på tværs af sociale, kulturelle, ideologiske og geografiske skel. Der vil også være en kæmpemæssig festgudstjeneste på Sam Nujoma Stadium for 10.000 deltagere.

Hvad har folkekirken så til fælles med andre lutherske kirker i for eksempel Botswana, Bangladesh og Bolivia? Det tager en delegation fra folkekirken til LVFs 12. generalforsamling Namibia for at finde ud af.

Men det handler ikke kun om hvad vi som kirker har til fælles. Det handler også om, hvad vi kan lære af hinanden. Og her kan lutherske kirker i andre lande lære meget af folkekirken.

”Vi har taget sekulariseringen til os, og det kan andre lande måske lære af,” siger biskop Marianne Christiansen.  

Marianne Christiansen mener, at folkekirken kan vise andre kirker, hvordan tro og kristne værdier kan spille en stor rolle i et land, som udadtil virker gennemsekulariseret.

”Når vi møder mennesker fra andre lutherske kirker, tror de ofte, at kristendommen er helt glemt i Danmark.  Vi fortæller dem så, at vi har optaget sekulariseringen i vores kirkesyn og vores kirkeforståelse. Vi er en del af det sekulære samfund, og det giver os en enestående mulighed for at komme langt ud med vores budskab. Vi er en del af det offentlige rum, uden at vi opfattes som ”farlige” eller ”hellige,” siger Marianne Christiansen.  

Generalforsamlingens tema er de nutidige aspekter af ikke at være til salg. Frelsen er ikke til salg. Mennesker er ikke til salg. Skaberværket er ikke til salg.  

Det Lutherske Verdensforbunds generalforsamling holdes fra den 10. til den 16. maj 2017 i Namibia i Afrika. Foruden biskop Marianne Christiansen, som er delegationsleder, er biskop Henrik Stubkjær samt en række delegerede fra blandt andet Folkekirkens mellemkirkelige Råd, Landsforeningen af Menighedsråd, FUV og Menighedsfakultetet med i delegationen, ligesom repræsentanter fra stifterne og for kirkelige organisationer som Folkekirkens Nødhjælp, Dansk Missionsråd og Grundtvig Centeret også deltager i begivenheden.  

Den danske Folkekirke opstiller biskop Henrik Stubkjær som kandidat til bestyrelsen for Det lutherske Verdensforbund, og Ulla Morre Bidstrup indstilles som rådgiver for den på generalforsamlingen nyvalgte bestyrelse.

 

Yderligere oplysninger:

Biskop Marianne Christiansen, mch@km.dk, telefon 74 52 20 25  

Biskop Henrik Stubkjær, hes@km.dk, telefon 86 62 09 11 

 

Læs mere om Det Lutherske Verdensforbund her og

Læs mere om Det Lutherske Verdensforbund og generalforsamlingen her