Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Den lutherske kirke 
vokser i Afrika og Asien

Vækst i Afrika og Asien og tilbagegang i Europa og Latinamerika, viser medlemstal fra Det Lutherske Verdensforbund

Pastor Elfriede Katjizumo fra den lutherske kirke i Namibia modtager Marangu-banneret, som symboliserer rejsen frem mod Det Lutherske Verdensforbunds generalforsamling 2017 i Windhoek, Namibia. Foto: LWF/Allison Westerhoff

 

Nye medlemstal fra Det Lutherske Verdensforbund viser, at lutherske kirker i Afrika og Asien vokser, mens kirkerne i Europa og Latinamerika oplever tilbagegang.


Det Lutherske Verdensforbund kan glæde sig over, at medlemstallet nu er oppe på 74 millioner medlemmer. Det er en stigning på 2,1 millioner siden 2013. Den klare tendens er, at de lutheranske kirker i det globale syd vokser, mens kirkerne i Europa, Nordamerika og Latinamerika oplever tilbagegang. Det betyder også, at blandt verdensforbundets 145 medlemskirker over hele verden finder man de fleste medlemmer i Syd.

De to største kirker i forbundet er den etiopiske kirke Mekane Yesus med næsten 7,9 millioner medlemmer (en stigning på næsten 24 %) og den evangelisk-lutherske kirke i Tanzania med 6,5 millioner medlemmer. Dermed udgør Afrika en stor del af verdensforbundets medlemsbase med 23 millioner medlemmer, det vil sige næsten en tredjedel.

Generalsekretæren i Det Lutherske Verdensforbund (LVF), Martin Junge udtaler i en pressemeddelelse:

”På vej mod 500 året for Reformationen i 2017 glæder vi os over den vedblivende styrke i Guds ord og i budskabet om Guds nådes frelse alene gennem troen. Det er glædeligt, at dette budskab bliver hørt og modtaget af stadigt flere mennesker.”

Når LVF afholder generalforsamling næste år i reformationsåret i Afrika, i Namibia, er det en yderligere understregning af, at den lutherske kirke ikke er et europæisk, men et globalt fænomen, og samtidige en måde at tilgodese den kraftigt voksende lutherske kirke i Afrika.  

De øvrige medlemstal fra LVF er som følger:

De latinamerikanske og caribiske kirker har oplevet en tilbagegang på 7 % og har nu 784000 medlemmer. På det nordamerikanske kontinent er der en tilbagegang på 4,9 %, hvormed medlemstallet lander på 3,9 millioner.

Asien oplever en 10 % vækst, hvilket betyder, at kirkerne i Asien udgør 11,8 millioner mennesker.

Men selvom Europa oplever 3,8 % tilbagegang, er det stadig det continent, der har flest medlemmer i verdensforbundet, nemlig 34,7 millioner medlemmer og 41 medlemskirker.

De vesteuropæiske og østeuropæiske regioner oplever den største tilbagegang med henholdsvis 3,8 og 5,9%, hvorimod Norden kun har en tilbagegang på 1,8 % og dermed stadig er den største region i Europa hvad angår medlemstal. Med kun seks kirker i forbundet har Norden alligevel 18,8 millioner medlemmer. 


Christian Arffmann


Kilde: Det Lutherske Verdensforbund