Nyheder
Nyheder

Danmarks 3. ældste universitet fylder 200 år – og det ligger i Indien

Næste år kan Serampore College holde jubilæum - et indisk universitet, der har en vigtig betydning i koloni- og missionshistorien

På billedet ses Serampore Colege. Billedet er en illustration fra bogen William Carey: The Shoemaker Who Became the Founder of Modern Missions; John Brown Myers fra 1887. 


Har du nogensinde hørt om Serampore? Vidste du, at det har været en dansk koloni? 

Serampore er en interessant by i Indien og er værd at beskæftige sig med. Den emmer af både koloni-, kultur- og missionshistorie.

Stadig danske forbindelser til Serampore

Det begyndte tilbage i 1755, da det danske Asiatisk Kompagni oprettede en handelsloge ved Hooghly-floden nord for Calcutta. Logen fik navnet Frederiksnagore, men kendes bedst under det indiske navn Serampore.

Serampore var en dansk koloni fra 1755 til 1845 og forvaltedes bl.a. af Ole Bie, chef for handelslogen. I den historiske bykerne i Serampore kan man stadig se spor tilbage fra den danske kolonitid.

Et af de vigtigste eksempler på dansk-indisk kulturarv er Skt Olavs Kirke, som Nationalmuseet lige for tiden hjælper med at sætte i stand sammen med Serampore College. Restaureringen af St. Olavs kirke er finansieret af Kulturministeriet,  Realdania, foreningen til Bevarelse af Danske Minder i Serampore, samt Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond.

Missionærernes fristed

Der er også en særlig missionshistorisk pointe i forhold til Serampore. I 1800-tallet var det svært at få lov at missionere i Indien. Det tillod de engelske kolonimagter ikke. Men i Serampore, som var under dansk kontrol, fik de engelske missionærer William Carey, Joshua Marshmann og William Ward tilladelse til at missionere.

Dermed lykkedes det dem at grundlægge et bogtrykkeri, og de udgav et stort antal værker på en række sprog fra Indien og det øvrige Asien – sprog der i mange tilfælde aldrig før havde været gengivet på tryk. For eksempel fik de at oversat Det Nye Testamente til bengalsk.

Serampore College bliver grundlagt

Som en del af missionsarbejdet grundlage Carey, Marshmann og Ward i 1918 Serampore College til undervisning i religion og asiatiske sprog. Serampore College blev anerkendt af kong Frederik VI og blev dermed det tredje danske universitet efter København og Kiel.

Med den danske konges anerkendelse blev Serampore College også det første moderne universitet i Asien. Serampore College tilbyder den dag i dag teologisk uddannelse samt mange andre uddannelser, bl.a. filosofi, journalistik og sanskrit. Og Serampore er af central betydning i teologisk uddannelse i Indien, idet det er den institution, som akkrediterer teologisk uddannelse for alle ikke-katolske teologiske uddannelssteder i Indien.

I disse dage er en delegation fra Serampore College i Danmark i forbindelse med forberedelserme til universitetets 200-års-jubilæum i 2018. Her har de blandt andre mødtes med Danmission og Folkekirkens Mellemkirkelige Råd. Jubilæet skal fejres næste år i Serampore med en stort anlagt international konference om reformationens betydning i Indien.


Kilder - læs selv videre:

Realdania: Serampore 

Nationalmuseet: Serampore

Globalnyt: Det glemte Serampore

Serampore Colleges hjemmeside