Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Civilsamfundet inviteret til integrationsmøde

Kirken kan være en vigtig medspiller i integrationen af flygtninge.


De mange flygtninge, som kommer til Danmark i disse måneder, stiller nye udfordringer til samarbejde mellem offentlige myndigheder og civilsamfundet. Med denne erkendelse inviterede statsminister Lars Løkke Rasmussen i september 2015 en række civilsamfundsaktører til topmøde på Marienborg. Kirken var ikke inviteret, hvilket vi i Folkekirkens mellemkirkelige Råd ikke kunne undlade at gøre statsministeriet opmærksom på.

Derfor var vi i regi af Folkekirkens Asylsamarbejde også repræsenteret ved det opfølgende møde i integrationsministeriet samt til et integrationsdøgn i december, hvor repræsentanter fra hele civilsamfundet arbejdede med at finde frem til gode erfaringer, modeller og nye samarbejdsalliancer i integrationsarbejdet. Det blev tydeligt, at kirken på mange områder er i front og har væsentlige erfaringer at bidrage med. Vi blev også bekræftet i, hvad vi ved fra forskellige undersøgelser, nemlig at kirkeligt aktive generelt er mere tilbøjelige til at engagere sig som frivillige.

En af konklusionerne fra integrationsdøgnet var, at det er den direkte kontakt mellem udlændinge og danskere, som skaber en god integration. Folkekirkens Asylsamarbejde igangsatte i efteråret en indsats for at styrke og udbrede allerede eksisterende erfaringer med at etablere venskabskontakter mellem danskere og flygtninge. Vi ser nu, at dette arbejde udbredes til flere nye steder i landet.

En anden konklusion fra integrationsdøgnet var, at vi skal tage udgangspunkt i eksisterende fællesskaber i stedet for at skabe helt nye aktiviteter og netværk. I kirken er der mange etablerede fællesskaber, som flygtninge umiddelbart kan træde ind i og blive en del af, hvis de blot hjælpes lidt på vej. Det kunne fx være gudstjenester, kirkens børneklub, genbrugsarbejdet, spejderforeningen, eller noget helt femte. Kirken dækker hele danmarkskortet, så der vil som regel være mulighed for at få kontakt med folk fra kirken, uanset hvor i landet flygtninge bliver bosat.

En tredje konklusion var, at samarbejdet mellem kommuner og lokale civilsamfundsaktører skal styrkes. Kommunerne har hidtil ikke haft meget erfaring med inddragelse af civilsamfundet, men det er afgørende for integrationen af de nye flygtninge, at det sker fremover. Hvis kirken vil byde ind her, er det derfor vigtigt, at vi samler os i koordinerende enheder, som gør det let for kommunen at samarbejde med alle de kirkelige aktører inden for kommunegrænserne på én gang.

Med udgangspunkt i ovenstående har Folkekirkens Asylsamarbejde indgået aftale med Tværkulturelt Center og Kirkernes Integrations-Tjeneste om en målrettet indsats for at styrke det kirkelige samarbejde rundt om i landet. Alle er velkomne til at kontakte Folkekirkens Asylsamarbejde for at høre mere om, hvordan opgaven kan gribes an lokalt.


Af Søren Dalsgaard, Koordinator i Folkekirkens Asylsamarbejde