Nyheder fra migrantsamarbejdet
Nyheder

Taeme kom til Danmark og fandt bedsteforældre og de fire årstider

Taeme er statsløs og er flygtet fra Sudan på grund af sin tro. Han er glad for at komme i kirken i Aalborg

Rejsen til Danmark over Sudan og Libyen har været meget hård, fortæller Taeme. Foto: Christian Arffmann. 

Mød Taeme. Taeme er asylansøger og bor i Aalborg. Han er flygtet fra Sudan – men han har ikke noget hjemland.  

”Jeg er statsløs og har ikke noget dokument. Jeg er 3. generations flygtning. Så min nationalitet er flygtning – ligesom 50 millioner andre mennesker,” fortæller Taeme, som er flygtet på grund af sin kristne tro. 

”Jeg var nødt til at flygte fra Sudan på grund af religiøs diskrimination. Det er forbudt at bygge kirker i Sudan, og det er meget svært at være kristen. Det er meget bedre her i Danmark. I Danmark er der menneskerettigheder og frihed og muligheder,” siger Taeme.  

Taeme kommer meget i Elsk Aalborg International, som drives af Aalborg Valgmenighed. De har til huse i en gammel fabriksbygning i industrikvarteret på Hjulmagervej. I Elsk Aalborg International er der sociale aktiviteter, sprogcafé, lovsang og meget mere. Her er der mulighed for at få et socialt netværk og for at læse sammen i Bibelen, og det sætter han stor pris på. 

”Jeg har aldrig haft en bedstemor og en bedstefar. Men i Danmark har jeg fået bedsteforældre. Her har jeg en dansk familie. De hjælper mig, hvis jeg har brug for hjælp,” siger Taeme og lægger ikke skjul på, hvor meget Elsk Aalborg betyder for ham.  

Kirken er en trøst for ham, når han tænker på det, der er svært. 

”Det er meget svært i Sudan lige nu. Og rejsen til Danmark over Sudan og Libyen har været meget hård,” siger Taeme.  

Taeme har boet 1½ år i asylcenter og har nu fået opholdstilladelse frem til 2021. Når han bliver spurgt om sine fremtidsudsigter i Danmark, siger han: 

”Jeg vil ikke tænke for meget over fremtiden, for jeg kan nok alligevel ikke ændre noget,” siger Taeme.   

Han foretrækker at tale om Danmark og foretage noget typisk dansk: Tale om vejret, der så ofte skifter  - (og som er noget anderledes end i Sudan): 

”Lige nu er jeg rigtig glad for Danmark og rigtig glad for de fire årstider. Det er som om de fire årstider skifter hver eneste dag,” konkluderer Taeme.


  Af Christian Arffmann